Какви са следващите възможности пред Заев

Вероятно е македонският премиер да прибегне до предсрочни избори

Какви са следващите възможности пред Заев

Снимка: БТА

Заради ниската избирателна активност на проведения вчера референдум в Македония опозицията, най-вече националистическата ВМРО-ДПМНЕ, ще оспори вота. По последни данни от македонската Държавна избирателна комисия (ДИК) активността е била около 37%, а за да е валиден референдумът, трябваше да е над 50%. Именно затова гръцкото издание Kathimerini анализира какви биха били следващите възможни ходове на македонския премиер Зоран Заев.

Той по-рано подчертаваше, че от участващите в общественото допитване мнозинството ще гласува с „Да” на въпроса „Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?“. Все пак, след като осъзна, че ще бъде изправен пред голям процент въздържали се да гласуват, Заев предприе различен подход през последните дни на агитационната кампания преди референдума.

„Тези, които ще гласуват, ще решат дали сме успели или не (в преговорите с Гърция)”, заяви той и добави, че „негласувалите не се броят”. Именно затова Заев заяви, че „ако има голямо мнозинство „За”, тогава това означа, че всички, без значение от политическите им убеждения, ще трябва да се съобразят с волята на хората”.

Ако броят на македонските граждани, които са отишли до урните през вчерашния ден, беше по-близо до 1.2 млн. души, които участваха в последните парламентарни избори, вероятно Заев щеше да има по-голяма подкрепа за думите си. Освен това е широко известно, че над 300 хил. граждани на Македония са напуснали страната през последните няколко години и затова има наистина сериозен въпросът до каква степен избирателните списъци са наистина представителни за населението. Въпросните списъци не са обновявани от над 16 години, последното преброяване е правено през 2002 г.

Въпреки това, като се има предвид този висок процент въздържали се да гласуват и въпреки силната подкрепа от международната общност, за Заев ще е трудно да убеди всеки един, мислещ трезво наблюдател, че македонското население подкрепя Преспанското споразумение с Гърция. Така ще е още по-трудно да се спечели сътрудничеството на опозицията за преразглеждане на конституцията на Македония. Следователно е много вероятно премиерът да прибегне до предсрочни избори, където на практика отново ще постави пред хората дилемата дали да изберат евроатлантическата интеграция на Македония чрез споразумението с Гърция, гласувайки отново за него. Ако гласуват за опозиционна партия, значи не подкрепят и влизането на страната в ЕС и НАТО.

Ако Заев спечели едни потенциални нови избори, той не само ще има нов мандат да продължи напред с идеите си, но и ще има повече възможности за ходове да пропагандира колко много хора са гласували с „Да” на референдума въпреки ниската избирателна активност. Една победа на парламентарни избори ще даде на премиера аргумент, че резултатът от референдума вчера може да се смята за легитимен.
Коментари: 0