Какви са заплатите в различните градове на страната?

Столичани получават двойно по-високи възнаграждения от много райони

Какви са заплатите в различните градове на страната?

Демографската картина у нас е силно повлияна от нивото на работната заплата в различните региони. Това показват данните от националната статистика, които отчитат двойно по-високо възнаграждение в София.

Средната работна заплата в столицата е 1296 лв., докато във Видин тя е само 638 лв., а в Благоевград - 652 лв., пише бТВ. 

В Силистра средната заплата е 683 лв., в Ямбол - 690 лв., в Перник - 690 лв., в Кърджали - 686 лв., в Смолян - 696 лв., Хасково - 697 лв., Перник - 696 лв.

Общо в девет области на страната средните възнаграждения не могат да прескочат границата от 700 лева.

В резултат на това в София през изминалата година населението се е увеличило с повече от 5400 души, тъй като повече хора са се заселили в града, отколкото са го напуснали.

В градовете с по-ниски заплати като Благоевград, Смолян, Ямбол и Видин населението намалява.

Икономистите отчитат, че наемите, цените на услугите и в заведенията, както и по-големите разходи за транспорт оскъпяват живота в София. Но въпреки това хората, напуснали градовете с по-ниски заплати, рядко се връщат в тях.

„Като се тегли чертата, при тях ползата от по-големия доход превишава негативите от това, че плащат и по-високи разходи", коментира икономистът Десислава Николова.

Експертите препоръчват по-бедните общини да ползват активно европейските фондове за подобряване на инфраструктурата, за да увеличат шансовете за по-високи доходи.

„Една градинка създава по-добра социална среда, но по никакъв начин не влияе върху инвестиционната среда и не привлича бизнеса. Много внимателно трябва да се мисли за какво точно усвояваме тези европейски фондове“, казва Николова.

Привличането на инвестиции, предполага и отварянето на нови работни места и повишаване на доходите, твърдят икономистите.

Коментари: 0