Какво да изберем: Матраци с мемори пяна или покет система?

Това, което носи удобство и комфорт на един, не носи същото за друг

Какво да изберем: Матраци с мемори пяна или покет система?

Снимка: Serpact

14742 ~ 3 мин. четене
Автор: Serpact

Въпреки че на пазара се предлагат и други видове матраци, стигне ли се до решение за покупка най-често потребителите търсят информация за два конкретни вида - с мемори или с покет система. И това е напълно логично предвид факта, че това са двата най-търсени и популярни видове матраци, които се продават в България.

Ако и на Вас ви предстои смяна на матрака и сте на кръстопът на кой от двата най-популярни вида да се спрете, предполагаме се затруднявате да направите правилния избор. Защото знаете, че пружинните матраци са не само най-старият, но и най-популярен вид, който на това отгоре се предлага и на доста прилични цени. Но знаете също така, че матраците с мемори следват контурите на тялото, напълно безшумни са и са с много голяма трайност.

Истината е, че да се каже категорично кой от двата вида матраци е по-добър, би било несериозно, тъй като това, което носи удобство и комфорт на един, не носи същото за друг.

Затова и ние не можем да дадем предимство на някой от видовете, но можем да Ви запознаем с техните прилики и най-вече - с разликите им. А на Вас ще оставим да решите кой е по-подходящ.

Матраци с мемори срещу покет система - прилики и разлики

Структура

Най-очевидната разлика между двата вида продукти за сън е тяхната структура.

  • Покет -  Основата им се състои от тънки метални пружини,  които са опаковани поотделно в джобчета. Слоеве от комфортна мемори пяна или влакна обгръщат пружинната система, гарантирайки удобство и комфорт на продукта;
  • Мемори - Основата им е от обработена полиуретанова пяна с голяма плътност. Тази пяна е известна със способността си да се съобразява с контурите на тялото на спящия въз основа на телесната топлина, което означава, че осигурява персонализирано облекчаване на точките на натиск, без значение от позата на сън.

Поддръжка на тялото

И двата вида матраци осигуряват добра поддръжка на тялото по време на сън, но се различават по начина, по който го правят.

  • Покет - Пружинните матраци предлагат еластична и малко по-твърда поддръжка, която заедно с пружиниращото действие на намотките в основата облекчава болките в областта на кръста;
  • Мемори -  разпределят равномерно тежестта на тялото и оказват подкрепа и опора там, където има нужда. За разлика от продуктите за сън с покет система, матраците от мемори обгръщат тялото и запаметяват неговите извивки, като по този начин облекчават болките и намаляват схващанията по време на сън.

Прехвърляне на движение

  • Мемори - Продуктите за сън от мемори пяна нямат никаква конкуренция, тъй като високоеластичната природа на пяната им позволява да реагират на натиск локално. Това означава, че дори и единия от партньорите да спи неспокойно или става често нощем, неговите действия няма да се отразят по никакъв начин на спящия;
  • Покет - Продуктите с покет система също разпределят и прехвърлят движението, тъй като отделните джобове в матрака позволяват на всяка пружина да се движи и реагира на натиск сама, вместо да разклаща цялото легло. Разбира се, колко и добре да се справят, далеч не могат да достигнат комфорта, който предлагат продуктите за сън от мемори.

Трайност

  • Покет - Трайността на пружинните матраци се определя главно от качеството на материала, използван за производство на бобините (намотките) и от дебелината им. Ако те са по-тънки реагират по-добре на натиск, но и се износват по-бързо, а с това се намалява и живота на продукта. Ако все пак трябва да дадем някакъв примерен период от време, в който пружинните матраци трябва да се сменят с нови, то тогава ще кажем, че това трябва да бъде не по-късно от седем години. Разбира се, ако се полагат добри грижи и матрака се обръща често, животът му може да бъде удължен до 8 - 10 години, но това вече е доста стар матрак;
  • Мемори - За разлика от продуктите с покет система, матраците с мемори имат изключително дълъг живот, който обикновено е между 15 и  20 години.
Коментари: 0