Какво е приложението на химичните елементи в ежедневието ни?

Интерактивна Менделеева таблица показва нагледно къде се използват привидно неясните химични елементи

Какво е приложението на химичните елементи в ежедневието ни?

Чували ли сте за химичните елементи галий и тантал? А знаете ли как влияят върху ежедневния ни живот? Софтуерният инженер на Boeing Кийт Еневолдсен решава да създаде интерактивна периодична таблица (Менделеева таблица), за да илюстрира нагледно какво огромно влияние в ежедневието ни всъщност имат тези привидно неясни елементи.

Галият например влиза в състава на светоизлъчващите диоди, а тантал може да се намери в мобилните телефони, скандий се ползва за направата на велосипеди, а паладий служи в процеси по контролиране на замърсяването. Това са само няколко факта, които може да откриете в интерактивната периодична таблица на Еневолдсен.

Всеки елемент в нея е придружен с кратко описание и списък с няколко различни приложения. Цветовете помагат за това да се разбере как елементите са групирани заедно, а различни символи обозначават дали са в твърдо/течно/газообразно състояние, дали елементът се среща в човешкото тяло или в земната кора, дали е радиоактивен, магнитен, благороден, дали е рядък или изобщо не се среща в природата.

Таблицата има образователна цел и е пряко насочена към децата, но може да е също толкова информативна и за възрастните. Знаехте ли например, че химичният елемент криптон се ползва във фенерчетата, антимон в акумулаторните батерии, а стронций във фойерверките?

Интерактивните таблици са достъпни за поръчка онлайн.  Еневолдсен поддържа и уебсайта ThinkZone, в който може да се намерят любопитни ресурси по математика, езици, наука, история, география, изкуство и музика. 

Коментари: 0