Какво направи Бил Гейтс с подарените му за рождения ден Bitcoin

Предприемачът не е фен на криптовалутите, но поддържа инициативи, свързани с блокчейн

Какво направи Бил Гейтс с подарените му за рождения ден Bitcoin

Гейтс с дъщеря си Фийби

Снимка: Twitter профил

4028 ~ 2 мин. четене
Подобно на приятеля си инвеститор Уорън Бъфет, и Бил Гейтс не е фен на Bitcoin или на някоя от криптовалутите, които се появиха през последните години. 

Предприемачът е известен със своите филантропски начинания, като наскоро обяви, че ще предостави 1 млрд. долара на компания, наречена "Earth Now", която планира да "разгърне голямо съзвездие от съвременни спътници, които ще осигурят непрекъснато видео в реално време почти навсякъде на Земята". 

Той също така хвърля пари в проекти като отглеждането на лабораторно създадено месо, с цел да разреши световната криза с глада, или да се пребори с разпространени болести като маларията. 

Но една област, в която този технологичен гуру с чисто богатство от 91 милиарда долара не би искал да навлезе, е Bitcoin.

Гейтс наскоро разкри в епизода на "Squawk Box" по CNBC, че не притежава криповалута, но навремето е получил като подарък за рожден ден. (В края на краищата, какво да подарите на човек, който буквално не само има всичко, но може да си купи абсолютно всичко, което иска?)

"Някой ми даде няколко Bitcoin за рождения ми ден. Няколко години по-късно си помислих: "Хей, ще продам това", разказва Гейтс.

В началото на 2017 г. цената на Bitcoin е под $1000. До края на годината тя достигна над $ 19 000. В началото на 2018 г. стойността й спадна рязко. Днес Bitcoin се търгува за около $9300.

Гейтс вярва, че Bitcoin е "едно от най-лудите спекулативни неща, щях да го продам, ако имаше лесен начин да го направя", казва той.

Една от причините, поради които Гейтс не е фен на цифровите валути, е, защото смята, че те нямат реална стойност.

"Като клас активи те не произвеждат нищо, така че не бива да очаквате, че стойността им ще се покачи." Това е инвестиция от типа "за лудите глави", коментира той пред CNBC.

Уорън Бъфет споделя скептицизма на Гейтс за криптовалутите, като казва: "Просто се надявате, че следващият човек ще плати повече. И се надявате да намерите някой, готов да плати повече, ако и той се надява, че след него ще има някой, който да плати още повече".

Гейтс също така подчертава и липсата на регулации при цифровите валути и анонимността им:

"Способността на правителството да предотвратява изпирането на пари и укриването на данъци и финансирането на тероризма е нещо добро. В момента криптовалутите се използват за закупуване на фентанил и други наркотици, така че те са технология, която причинява смърт по съвсем директен начин".

Ако оставим настрана мнението му за криптовалутата, Гейтс проявява интерес към самата технология, която стои зад Bitcoin - блокчейн технологията. Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" дари 10 000 долара на блокчейн компанията Bitsoko през 2015 г. 

Фондацията на Гейтс е и партньор на Ripple, компанията-създател на криптовалутата XRP, която се опитва да създаде системи за мобилни разплащания за бедните.
Коментари: 0