Какво ще поевтинее, след като Фед намали основния си лихвен процент?

На първо място - лихвите по кредити и кредитни карти

Какво ще поевтинее, след като Фед намали основния си лихвен процент?

Снимка: Pixabay

1656 ~ 2 мин. четене

Американският Федерален резерв понижи основния си лихвен процент с 0.5 пункта във вторник, а целта е да помогне най-дългата икономическа експанзия в САЩ досега да продължи, въпреки разпространяващия се по света коронавирус Covid-19. Това намаление означава, че американците ще усетят понижение в лихвите както на своите кредитни карти, така и на кредитите си, пише Business Insider.

„Вследствие на понижението на основния лихвен процент, ще се наблюдава намаление в лихвите както по кредитите, така и по таксите за обслужване на кредитни карти. Освен това понижение ще бъде усетено и при студентските заеми“, заяви пред изданието Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate. По думите му понижението на лихвения процент няма да окаже влияние върху ипотечните кредити.

Ето все пак какво още ще стане по-евтино:

1. Стартиране на малък бизнес

Моментът за започване на нов бизнес е особено подходящ, защото бизнес заемите обикновено следват основния лихвен процент на Фед, който както знаем вече е с 0.5% по-нисък. Така че, ако се нуждаете от допълнителни средства, за да развиете бизнеса си или да стартирате нов, то определено сега е подходящият момент.

2. Погасяване на дълговете

Лихвените проценти по кредитните карти са тясно обвързани с основния лихвен процент, така че вероятно ще видите намаления близо до 0.5% върху лихвите. В момента американците имат задължения по кредитните си карти от около 930 млрд. долара, което означава, че едно домакинство има дълг от около 5 700 долара, изчислява Business Insider.

3. Изплащане на студентски заем

Всички студентски заеми, които не са с фиксирана лихва, се влияят пряко от основния лихвен процент на Фед, тоест ще поевтинеят. Добрата новина обаче е само за тези, които са взели заем с променлива лихва, за всички други промяна не се очаква.  

4. Купуването на нов автомобил

Независимо дали планирате да купите нов или употребяван автомобил, лихвените проценти по кредитите за автомобили вероятно ще паднат заедно с основната лихва. Въпреки че намалението на лихвите няма да окаже влияние върху съществуващите заеми, може да е по-подходящ момент да се огледате и да рефинансирате вашия заем, ако смятате, че лихвеният ви процент е твърде висок.

Коментари: 0