Шестима милиардери, които загубиха цялото си богатство

Тези хора тръгват от нулата, за да достигнат 10-цифрено богатство, и после пак да останат без нищо

Шестима милиардери, които загубиха цялото си богатство

Елизабет Холмс

Снимка: Wikipedia

27392 ~ 4 мин. четене

Да загубиш милиарди не се случва на всеки. Но все пак има много истории на хора, които през годините са губили всичко и са обявявали фалит. Други твърдят, че са напълно разорени.

Просто казано, само защото сте направили огромно състояние, не означава, че непременно знаете как да запазите това състояние. Няколко души от този списък са доказали тази теория. Всеки трябва да се научи да живее в рамките на своите възможности, дори и най-богатите сред нас. 

Тези шестима души на пръв поглед са имали всичко - пари, разкошен начин на живот, и всичко, което парите могат да купят - и са загубили всичко. 

Тези хора тръгват от нулата, за да достигнат 10-цифрено богатство, и после пак да останат без нищо.

Вижте техните истории:

Виджай Маля

Виджай Маля е алкохолен магнат и милиардер, известен с пищния си начин на живот и екстравагантни партита. Той също е собственик на вече несъществуващата индийска авиокомпания Kingfisher Airlines. През 2012 г. беше разкрито, че Маля е натрупал огромен дълг, опитвайки се да поддържа авиокомпанията си работеща. Не е плащал вноските си към индийските банки, които решават да си поискат дължимото. За щастие на Маля, той има дипломатически паспорт, тъй като е член на горната камара на парламента в Индия. Използвайки това, той бяга във Великобритания. Банките и правителството се опитват да го екстрадират по обвинение за банкови измами и пране на пари на обща стойност около 1,3 милиарда долара.

Елизабет Холмс

Не толкова отдавна напусналата Станфорд Елизабет Холмс се прочу с революционния си метод за изследване на кръвта и със стартъпа си Theranos. Както всички знаем сега, в основата на бизнеса се оказва измама и Холмс, чието богатство навремето беше оценено на 4,5 милиарда долара, е изправена пред безброй дела. Дамата дори беше обявена за най-младата жена милиардер в света. Компанията потъна, а Холмс загуби всеки цент. Процесът срещу нея ще започне през август 2020 г. Днес богатството ѝ се оценява точно на 0 долара.

Алън Станфорд

Алън Станфорд е бивш виден финансист, който излежава 110-годишна присъда по обвинения, че инвестиционната му компания е била гигантска "Понци схема" за измама. Той беше председател на Stanford Financial Group и беше обвинен в конспирация за кражба на парите на инвеститорите. За какво използва той тези пари? За да финансира разкошния си начин на живот, разбира се.

Американската комисия за ценни книжа повдигна обвинение на Алън Станфорд за "мащабна измама", съсредоточена върху инвестиционна схема за 8 милиарда долара. SEC заяви, че Станфорд и неговите съучастници са управлявали мащабна "Понци схема", присвоявали милиарди долари пари от инвеститорите и фалшифицирали архивите на Stanford International Bank, за да скрият измамата си.

Шон Куин

Шон Куин е ирландски бизнесмен. През 2008 г. той беше най-богатият човек в Ирландия с нетно състояние от 6 млрд. долара, но през 2011 г. подаде молба за фалит. Тази зашеметяващо бърза загуба на богатство произтича от много лошо бизнес решение. Куин инвестира 25% от богатството на семейството си в Anglo Irish Bank, което възлиза на около 2.8 млрд. долара. Той прави сериозната грешка да вземе заем от парите за собствената си застраховка. Anglo Irish Bank стигна почти до колапс по време на рецесията през 2008 г. и в резултат на финансовата криза, която обхвана Ирландия. Това донесе милиарди долари дълг за Куин и го накара да се откаже от контрола над компанията си. 

Цялата тази каша би могла да бъде избегната, ако Куин не беше инвестирал пари, контролирани от застрахователната му компания, и ако беше обърнал внимание на финансовия пулс на страната си. Но той си плати за тази грешка скъпо.

Бьорголфур Гудмундсон

Богатството на този исландски бивш милиардер в размер на 1.1 млрд. долара се изпари, когато той и синът му и негов бизнес партньор Тор Бьорголфсон  (на снимката), с богатство от 3.5 млрд. долара, бяха ударени от кредитната криза в тяхната страна. Съдружниците баща и син бяха основни акционери в банка (Landsbankinn), която потъна. Същото се случи и с активите на Гудмундсон. Той също беше заподозрян, че е замесен в измама и присвояване.

Айке Батиста

Бразилският нефтен и газов магнат Айке Батиста направи цяло състояние. През 2012 г. Батиста имаше 30 млрд. долара и беше най-богатият човек в Бразилия и седмият по богатство човек в света. До 2013 г. нетното му състояние беше „само“ 200 млн. долара и бързо се стопяваше. До януари 2014 г. Батиста имаше отрицателна нетна стойност. 
 
Загубите му, според Bloomberg News, са исторически. Повече от 30 млрд. долара се изпариха за по-малко от две години. Пропадането му в бедност може да се проследи до силния спад в минната промишленост и катастрофалния срив на компанията му OGX. Тя твърдеше, че ще изпомпва 750 000 барела петрол на ден - но реално правейки само 15 000. 
 
Освен това други икономически въпроси и управленски решения помагат за създаването на "перфектна буря" за загубата му от над 30 млрд. долара. Богатството на Батиста намалява с над 100% между март 2012 г. и януари 2014 г. 
 
Въпреки това Батиста, който в момента е председател на бразилския конгломерат EBX Group, заяви, че планира да изплати всичките си задължения и да не остави неплатен кредитор.

Коментари: 0