Какво ще представлява „ваксинационният паспорт за пътуване“

Travel Pass е дигитален здравен документ, който се изготвя от Международната асоциация за въздушен транспорт

Какво ще представлява „ваксинационният паспорт за пътуване“

Снимка: Pixabay

22386 ~ 2 мин. четене

След като почти спря по време на пандемията, пътуването е готово да се завърне през 2021 г., след като ваксината COVID-19 стане широко разпространена.

Ваксинационен паспорт

Правителствата и авиокомпаниите могат да започнат да изискват от пътниците да имат имунизацията и да го докажат с нова форма на цифрова документация, наречена „ваксинационен паспорт за пътуване",

Ето какво знаем досега за предстоящия паспорт на ваксината, заедно с известна експертна представа какво да очакваме, когато пътуваме през следващата година.

Нов документ за пътуване

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), търговска асоциация на авиокомпании, която представлява 290 авиокомпании по целия свят, обяви на 23 ноември, че е в последния етап от разработването на цифров ваксинационен паспорт за пътници.

Наречен от IATA Travel Pass, дигиталният здравен документ ще предостави на пътниците начин да получат сертификат за неща като техния ваксинационен статус и резултати от тестове за COVID-19 от лечебните заведения и да споделят тази информация с авиокомпаниите и граничните власти.

Пътуващите ще носят своята сертифицирана здравна информация за COVID-19 чрез ново приложение от IATA.

Алън Джойс, главен изпълнителен директор на австралийската авиокомпания Qantas, заяви пред журналисти, че смята, че ваксинирането срещу COVID-19 ще бъде необходимост преди да се качите на полет.

Други авиокомпании все още обмислят възможните изисквания за полетите си, но експертите казват, че пътниците трябва да очакват да покажат доказателство за имунизация, след като ваксината стане достъпна за повечето хора в Съединените щати, вероятно следващата пролет.

Засега експерти смятат, че паспортът на ваксината ще се прилага предимно за международни пътувания, а не за вътрешни пътувания, но пътуващите трябва да следят за съобщения от авиокомпаниите през следващите месеци, за да се уверят, че разполагат с правилната документация за предстоящите полети.

Пътуващите също трябва да бъдат в течение на изискванията за ваксинация и други мерки, които дестинациите могат да прилагат за чуждестранни посетители през следващата година.

Подкрепи Economic.bg