Какво трябва да знаем за задължителната „Гражданска отговорност“

83% от българските граждани сключвали някога застраховки, са се възползвали и се възползват от Гражданска отговорност на автомобилистите

Какво трябва да знаем за задължителната „Гражданска отговорност“

Гражданска отговорност на автомобилистите е най-разпространената застрахователна услуга у нас, предвид нейния задължителен характер.

Според проведено представително социологическо проучване, част от инициативата на онлайн платформата за застраховки 24ins за повишаване доверието на потребителите към застраховането и застрахователните продукти, 83% от българските граждани сключвали някога застраховки, са се възползвали и се възползват от Гражданска отговорност на автомобилистите.

Целта на кампанията на 24Ins.bg и застрахователния брокер Брокер Инс е да предизвикат обществен диалог и да се повиши доверието към застрахователния бранш. „Повечето застрахователни продукти са неясни за потребителите – това забелязваме от въпроси, задавани от наши потребители – например дали застраховка Гражданска отговорност покрива щетите след бедствие“, коментира Ясен Къчински, управител на 24ins.bg. Ето защо от компанията представят основните застрахователни продукти във вид на инфографики, които представят по ясен и структуриран начин информацията и я правят лесна и достъпна.

Обикновено краят на годината е периодът, в който българинът подновява своята Гражданска отговорност на автомобилистите. Знаят ли обаче българите какво представлява застраховката и какви предимства дава? 

Основната функция е, че тя покрива отговорността към околните. Така, в случай на нанесени щети от нас, Гражданската отговорност на автомобилистите осигурява обезщетение за автомобила или имуществото без вина. Това, което покрива са: имуществена вреда до 2 000 000 лв.за всяко събитие; неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт до 10 000 000 лв. за събитие независимо от броя пострадали лица. 

А кога застрахователят има право на регрес или възстановяване на платените обезщетения от застрахования? Това може да влезе в сила в случаите, когато вредата е умишлено причинена, след употреба на алкохол, наркотици, при отказ за проверка на алкохол и за водачи без шофьорска книжка.

В България съществуват 42 застрахователни компании, 394 брокера и 19249 агенти. Едва 6% от българите са се възползвали от възможността да сключват своите застраховки онлайн. Порталът 24Ins.bg дава тази възможност, като използва предимствата на онлайн услугата, а именно бързина, проследяване на процеса, достъпност по всяко време.

Коментари: 0