Какво трябва да знаете за отпадането на роуминга в ЕС

Telenor публикува най-често задаваните въпроси за новата регулация за роуминг в Зона ЕС и техните отговори

Какво трябва да знаете за отпадането на роуминга в ЕС
21447 ~ 3 мин. четене
Роумингът в рамките на Европейския съюз ще остане в историята след 15 юни. От тази дата разговорите между всички оператори, работещи в някоя от държавите членки, ще се извършват по съответната национална тарифа. Дадено е право на телекомите да слагат максимална надценка от 3.2 евроцента на минута и 0.1 евроцент, ако обслужват клиент на оператор от друга държава.

За инициативата на Европейската комисия се говори отдавна, тъй като битката за отпадането на роуминга в ЕС се води отдавна. Все още обаче съществуват множество въпроси, които биха интересували всички граждани на ЕС, които пътуват извън границите на своите държави. По тази причина Telenor публикува най-често задаваните въпроси за новата регулация за роуминг в Зона ЕС и техните отговори.

- Какво се случва с роуминга в Европейския съюз след 15 юни? Отпада, така ли?

Не. Роумингът не „отпада“, a просто ще се таксува по различен начин, така че да бъде по-евтино и удобно за потребителите докато пътуват. Иначе казано, докато пътувате в Зона ЕС, ще можете да ползвате мобилния си телефон и включеното в абонаментния си план като в България, макар и с някои условия.

- Това само за нови абонати ли важи и важи ли за предплатени карти?

Важи за всички клиенти, на договор и с предплатена карта.

- А трябва ли да си преподписвам договора или да си сменям абонаментния план, за да се възползвам от новите условия за роуминг?


Не, не се налага. Промяната на цените се въвежда автоматично от Теленор и не се налага да правите нищо.
 
- Ако имам включени национални минути в плана, колко от тях ще мога да ползвам в роуминг?

Всичките. Ако например имате в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можете да се обаждате на всеки номер от мрежа на оператор в Зона ЕС без ограничения. Ако имате ограничен брой минути, също ще можете да ги ползвате, а когато свършат, Теленор ще ви таксува за всяка допълнителна минута разговор съгласно абонаментния ви план в България.

- Ами ако имам само минути в мрежата на Теленор?

Ако не сте в България, разговорите ви ще се таксуват като разговори към други национални мрежи съгласно абонаментния ви план в България.

- Как стои въпросът с SMS-ите?

Както с минутите. Ако имате включени национални SMS в плана, можете да ги ползвате без ограничения към всички номера от мрежите в Зона ЕС. Ако нямате включени SMS-и, Теленор ще ви таксува съгласно абонаментния ви план в България.

- Входящите обаждания и SMS-и по колко ще се таксуват?

По николко. След 15 юни ще са безплатни в ЕС.

- Ами с мобилния интернет какво се случва?


Това е малко по-сложно. Ако в плана ви има включени национални МВ, ще можете да ги ползвате и докато пътувате в Зона ЕС, но са възможни ограничения. Теленор ще ви предостави определено количество МВ или ще можете да ползвате всички текущо включени МВ за ползване в роуминг без допълнително заплащане.  Информация с конкретното количество МВ за ползване в Зона ЕС, ще бъде достъпна за всеки клиент след 15 юни 2017 г. в приложението MyTelenor или на мобилния портал за управление на роуминг lp.telenor.bg.

- Ами ако превиша това количество?

Тогава Теленор ще ви таксува по 1.7 стотинки с ДДС за всеки допълнителен МВ. Освен това Теленор ще ви извести, когато достигнете 80% от МВ за роуминг, както и когато ги изчерпите напълно.
 
- Кои страни са в Зона ЕС?

Това са всички страни от Европейския съюз, плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция.

- А ако съм чужбина и се обаждам на номер извън Зона ЕС?

Това е роуминг извън Зона ЕС и се таксува по тарифата на Теленор.

- Ако съм в България и звъня на номер от мрежа в Зона ЕС, това обаждане роуминг ли е?

Не, това е международно обаждане и ще се таксува като такова по тарифата на Теленор.

- Ако реша да остана в чужбина повече време ще мога ли да си ползвам българския абонаментен план? Например, за постоянно?

Не. Идеята на новата регулация е да бъде по-евтино и по-удобно докато пътувате. Ако прекарвате повече време в друга страна, отколкото в България, Теленор ще започне да таксува потреблението Ви.

- Това важи ли ако живея в район на границата със страна от ЕС и телефонът ми често се включва към мрежата на чужд оператор?

Достатъчно е поне един път дневно да се регистрирате в мрежата на Теленор и ще знаем, че не сте постоянно живеещ извън България и ще можете да се възползвате от новата регулация.

- Всичко това не е ли малко сложно?

И да, и не. Можете да ни попитате за всичко неясно и ще го обясним подробно.
Коментари: 0