Канада се ангажира да премахне визите за българи в края на 2017 г.

Това условие бе поставено от България и Румъния, за да подпишат търговското споразумение CETA

Канада се ангажира да премахне визите за българи в края на 2017 г.
304 ~ 2 мин. четене
Канада ще премахне визите за българи и румънци срещу одобрението на двете държави да бъде подписано споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (CETA). Министър-председателят Бойко Борисов каза пред журналисти в Брюксел, че Отава е дала писмени уверения, че визовият режим отпада от 1 декември 2017 г.

"Заедно с румънския президент получихме надлежни, писмени потвърждения, че до 1 декември 2017 г. за всички наши граждани визовият режим за Канада ще отпадне. При това положение двамата решихме да подкрепим споразумението, както всички останали страни от ЕС", каза Борисов след заседанието на Европейския съвет.

Засега проблем пред подписването на CETA се оказва белгийският регион Валония, който  продължава да блокира търговското споразумението. Това пък пречи на федералното правителство в Брюксел да даде своето одобрение. На пресконференция след преговорите, които продължиха два дни, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че със сигурност споразумение няма да има "в следващите дни". Това създава несигурност дали в крайна сметка Канада ще изпълни поетия по-рано през деня ангажимент.

В отговор на журналистически въпрос за възможността от налагане на вето, министър-председателят посочи, че това създава несигурност. „Защото всяка държава има своите особености, всяка държава може да пожелае по един или друг инструмент да наложи вето. Това ще стане мода и е много опасно за ЕС, с цялото ми уважение към всяка управа, с всичките й конституционни особености във всяка една държава. Но някак си не звучи добре“, допълни Борисов.

България и Румъния заявиха педи срещата на върха, че няма да подпишат споразумението, докато Канада не се съгласи да премахне визите за гражданите на двете страни.
Подкрепи Economic.bg