Канонизираха майка Тереза за светица (обновена)

Десетки хиляди богомолци се стекоха в Рим за церемонията

Канонизираха майка Тереза за светица (обновена)

Майка Тереза бе канонизирана днес от папа Франциск за светица на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим.

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието бе провъзгласена за светица в обявена от папата за Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието.

За церемонията сестекоха десетки хиляди богомолци и правителствени делегации от различни страни, съобщиха световните агенции.

Ангел на бедните, светица на мизерията, спасителка на отчаяните – това са само част от имената, с които е известна Майка Тереза от Калкута. Дребна на ръст, но с огромен дух и вяра, в продължение на 50 години тя и създаденият от нея орден, обгрижват най-отритнатите от обществото – бедните и тежко болните. 

Дългото пътуване на Агнес Гонджа Бояджиу – истинското име на Майка Тереза, започва на 26 август 1910 г. в Скопие в богато албанско семейство. Губи рано баща си и на 12 вече е убедена, че иска да служи на Бог и бедните. 6 години по-късно се присъединява към Сестрите от Лорето - ирландска общност от монахини с мисии в Индия. За името си е вдъхновена от френската светица Тереза от Лизио.

Майка Тереза, наричана Калкутска, тъй като беше посветила живота си в служене на страдащите и бедните в Индия, беше провъзгласена за блажена през 2003 г. по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната ватиканска комисия призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви.

През 1929 се премества от Дъблин в Калкута, където преподава в девическо училище. Става свидетел на страшната мизерия и бедност по улиците на индийския град. През 1946 година, по време на традиционно молитвено усамотение, Тереза получава вест от Бога, който я приканва да поеме своята мисия – да дарява любов и да помага на най-онеправданите. 4 години по-късно основава своя орден - Мисионери на милосърдието. 

Половинвековната мисия на майка Тереза среща не само добронамереност и отзивчивост, а и доста критики. Повече от тях са свързани с липсата на адекватни медицински грижи и хигиена в приютите на ордена ѝ. Обвиняват я и в това, че средствата, които събира са използвани за създаването на нови мисии, а не за подобряване на условията във вече съществуващите. Не само малко и твърденията, че терминално болните са били посвещавани в лоното на католицизма без тяхно съгласие. Мнозина я наричат и Ангел на ада, с коментар, че тя не е “приятел на бедните, а реклама на бедността”. Поставя се въпросът и за произхода на дарените средства.

Въпреки това Ватиканът решава да започне процедура по канонизирането ѝ. И за разбиранията на тези среди това става много бързо. Обявяването й за светица ще се случи само 19 години след смъртта ѝ. Майка Тереза умира на 5 септември 1997 година, на 87 години. Погребана е с държавни почести в Калкута. През 2003 година е обявена за блажена.

Канонизирането ѝ става възможно след признаването на две “чудеса”, извършени от нея - изцеляването на индийка с карцином в стомаха през 1998 г. и оздравяването на бразилец с туморни образувания в мозъка 10 години по-късно. Второто чудо е признато от Папа Франциск, за когото Тереза е вдъхновение.

Заедно с майка Тереза бяха канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

Коментари: 0