Кантарджиев: Консервантите намаляват салмонелата в месото

БАБХ закъсня с реакцията си, твърдят от „Активни потребители“

Кантарджиев: Консервантите намаляват салмонелата в месото

Консервантите са способни да намалят салмонелата в месото, но не да я убият напълно. Това каза проф. д-р Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести в ефира на „Нова телевизия“.

По думите му след 90-те години, когато консервантите масово започнаха да се използват в храните, количествата на салмонела в месото драстично е намаляло.  „Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората“, обясни експертът.

„Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск”, каза още Кантарджиев.

Той допълни, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът предизвиква стомашно-чревни проблеми. Кантарджиев уточни, че салмонелата е най-опасна за малките деца и бременните жени.

Припомняме, че вчера стана ясно, че в страната ни е влязло поне 100 тона заразено пилешно месо със салмонела от Полша. 

Д-р Сергей Иванов от Асоциацията „Активни потребители“, заяви пред БНТ, че това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година. Според него БАБХ е закъсняла с реакцията си, а основният проблем е, че системата за предупреждение не сработва. 

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните. В случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, допълни д-р Иванов.

Коментари: 0