МО е платило 30 хил. лв. за управление на Facebook страница

Цената на патрулните кораби ще излезе двойна заради боеприпасите, които не са включени в поръчката

МО е платило 30 хил. лв. за управление на Facebook страница

Снимка: Economic.bg/Архив

5716 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Проверка на служебното военно министерство е засякла съмнителна поръчка и „странен“ договор за управление на Facebook страница за над 30 хил. лв. Договорът е подписан по времето на Красимир Каракачанов, като преди това страницата се е поддържала безплатно от служителите на пресцентъра на ведомството. Това обяви временният министър на отбраната Георги Панайотов.

Припомняме, че през март хакери превзеха страницата на ведомството във Facebook и трябваше да бъде правена нова. От изказването на служебния министър не става ясно дали договорът за поддръжка е бил подписан преди този инцидент, или след него.

Той разкри още, че по време на управлението на Каракачанов военното министерство, подобно на държавната мегаструктура „Автомагистрали“, е превеждало авансово големи средства на фирми изпълнители на поръчки, без те да са започнали изпълнението им. Панайотов посочи, че това се е случвало при несъобразяване с препоръки на Министерството на финансите за въздържане от авансови разплащания.

Служебният министър изтъкна, че над 90% от обществените поръчки на министерството досега са възлагани по директен начин, без конкурси. Методът на възлагане обикновено е бил законен, тъй като в сферата на отбраната съществуват множество вратички за изпълнение на договори заради естеството на някои от тях.

Срокове по някои от заданията не само че не са били спазвани, а дори не са залагани.

Панайотов посочи, че са започнали проверки и в две държавни дружества – „Терем“ и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Патрулните кораби за 1 млрд. лв. ще излязат двойно

Относно поръчката за два патрулни кораба с германската компания Fr. Lürssen Werft GmbH&Co. KG за 1 млрд. лв., Панайотов посочи, че в сделката не са включени боеприпасите за тях. По негови думи те ще струват между половин и един милиард лева. С изключение на това част от парите за тях са платени по график и в това отношение проблеми не са срещнати.

Подкрепи Economic.bg