Караниколов: България ще се фокусира върху общата индустриална политика в ЕС

Страната ни ще изведе темата като водеща на неформалното заседание на Съвета по конкурентоспособност

Караниколов: България ще се фокусира върху общата индустриална политика в ЕС

България подкрепя предложените заключения на Съвета за „Обновена стратегия на ЕС за индустриална политика“ като продължение на усилията на Европейския съвет и Съвета по конкурентоспособност да подчертаят значимата роля на индустрията като основен двигател на растежа. Това заяви министърът на икономиката Емил  Караниколов по време на заседанието на Съвета по Конкурентоспособност, което се проведе днес в Брюксел.

По думите му „Стратегия за индустриалната политика: инвестиране в интелигентна, иновационна и устойчива промишленост“ е важна първа стъпка към формулиране на общ подход към европейската индустриална политика. Икономическият министър изтъкна, че предстоящото българско председателство ще използва за основа публикуваната Стратегия и ще изведе темата като водеща по време на неформалното заседание на Съвета по конкурентоспособност.

Общата стратегия за индустриална политика трябва да подпомогне по-интензивното въвеждане на иновации в производството, цифровизация на индустрията, създаването на работни места и подобряването на достъпа до финансиране за предприятията, добави Караниколов.

Той благодари на Естонско председателство за положените усилия и приветства постигнатия напредък по предложението за Регламент за създаване на Единен цифров портал. „Споделяме важността на създаването на нови цифрови инструменти, чрез които гражданите и предприятията да могат максимално да се възползват от възможностите, които Единният пазар предлага за пътуване, обучение, работа, стартиране на бизнес във всяка една държава на ЕС“, допълни той.

Коментари: 0