Караниколов: Работим за влизане в топ 10 по икономически ръст в ЕС

Министърът е сигурен, че средната работна заплата в страната ще расте и догодина

Караниколов: Работим за влизане в топ 10 по икономически ръст в ЕС
Автор: Александра Сотирова
През миналата година България успя да се нареди в топ 12 сред държавите членки в Европейския съюз (ЕС) по икономически ръст. През 2018 г. вероятно отново ще влезем в тази рамка, като ще работим и за това да попаднем в топ 10. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред Economic.bg. Според него целта е напълно постижима и би могла да се изпълни благодарение на „успешния български бизнес“. 

„Аз не разделям българския от чуждестранния бизнес“, изтъкна Караниколов и обърна внимание, че през последните години основните инвестиции в страната, които движат икономиката, са благодарение именно на родните компании.  

Той е категоричен, че правителството и бизнесът трябва да работят съвместно, така че да се създаде конкурентна среда за развитие на компаниите. „Това е най-важно за министерство на икономиката, тъй като бизнесът като най-голям работодател дава доходите на българските граждани“, напомни Караниколов. 

Тъкмо заради тази му ключовата роля, е важно бизнесът да бъде и награждаван, изтъкна още министърът, който вчера участва в церемонията по връчването на годишните награди „Мистър и Мисис Икономика“

Караниколов обърна внимание и на растящия стандарт на живот. Той напомни, че през миналата година бизнесът е успял да увеличи средната работна заплата в страната с 11%, а тази – ръстът ще е с около 7.8%. „Сигурен съм, че и догодина ще се увеличават“, прогнозира икономическия министър по повод трудовите възнаграждения. 
Коментари: 0