Карантината за българи и румънци може да съсипе земеделието в Италия

Ще има недостиг на 100 хил. сезонни работници от Източна Европа, алармират италианските организации

Карантината за българи и румънци може да съсипе земеделието в Италия

Снимка: Pixabay

Заповедта, с която италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанса въведе карантина за пристигащите лица от България и Румъния - страни, в които се наблюдава ръст на случаите с коронавирус - рискува да има незабавни последствия върху италианското селско стопанство.

„Ще има недостиг на 100 хил. сезонни работници от Източна Европа“ е алармата, пусната от организацията Coldiretti, която обединява италианските предприемачи, няколко часа след подписването на новата наредба, предава Corriere della Sera.

Припомняме, че според разпоредбата тези, които влизат в Италия от Румъния и България, ще трябва да спазват 14-дневна карантина, считано от 24 юли.

Сезонните работници са често пъти едни и същи хора, които идват всяко лято за сезонна работа в Италия, а после се връщат в родните си страни, като така се създават отношения на доверие между работници и работодатели, подчертава в бележка Coldiretti. Засега доста от тези работници вече са на Апенините, но остава безпокойството за онези, които ще са нужни за гроздобера, който по традиция започва в Италия от август и продължава до октомври, а в някои случаи и до ноември.

Coldiretti предлага и временно алтернативно решение – да се намали бюрокрацията при наемане на кадри в селското стопанство, така че получаващите социални помощи, студентите и пенсионерите да могат да работят в земеделието. Това би облекчило настоящата ситуация на трудовия пазар, където много служители са съкратени, а хората с ниски доходи изпитват сериозни финансови затруднения.

Коментари: 0