Карлес Пучдемон се мести от Берлин в Хамбург

Това е свързано с неговата сигурност, обясни адвокатът му

Карлес Пучдемон се мести от Берлин в Хамбург

Снимка: Twitter профил

Бившият премиер на регионалното правителство в испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон е решил да се премести от Берлин в Хамбург, съобщи адвокатът му Жауме Алонсо-Куевиляс, съобщава телевизия Те Ве 3, предаде ТАСС.

Алонсо-Куевиляс обясни, че по този начин каталунският политик ще е по-близо до съда, който гледа искането за екстрадиция в Испания на бившия каталунски лидер. Освен това, решението на Пучдемон е свързано и с "въпроси на сигурността" му, тъй като в Берлин той повече е привличал внимание.

Бившият ръководител на изпълнителната власт в Каталуния избяга от автономната област през октомври 2017 г. след обявения от Мадрид за незаконен референдум за отделянето й от Испания и обявяването на независимост от парламента в Барселона. Първо Пучдемон беше в Брюксел, а после се озова в Германия на връщане от Финландия и бе задържан там по искане на испанските власти, а после освободен срещу гаранция. 

Сега съдът разглежда искането за екстрадицията му в Испания, където са му повдигнати обвинения в подстрекателство към бунт и злоупотреби.
Коментари: 0