Спекулациите с италианската банкова система са преувеличени, смята банкер

Според директора на Intesa SanPaolo проблемите с две малки финансови институции не са съотносими към цялата система

Спекулациите с италианската банкова система са преувеличени, смята банкер

Снимка: @intesasanpaolo

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

По време на Световния икономически форум (WEF) в швейцарския курорт Давос главният изпълнителен директор на Intesa SanPaolo Карло Месина каза, че се спекулира със състоянието на банковия сектор в Италия и определи информацията в публичното пространство за „преувеличена“, предаде CNBC.

Неговото изказване идва по време на преговорите между италианското правителство и Европейския съюз за спасяване на местния кооперативен кредитор Popolare di Bari с публични средства, което би струвало на бюджета 900 млн. евро. Това е вторият план за подкрепа на фалираща банка в Италия в рамките на 12 месеца. Преди това имаше проблем с базираната в Генуа банка Carige.

Popolare di Bari е натрупала загуби заради увеличаващите се лоши кредити, докато се е опитвала да набере капитал, подобна е ситуацията и с Carige. През януари тя беше поставена под наблюдение от администрацията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Въпреки това Карло Месина каза, че случващото се с Carige и малкият пазарен дял на Popolare di Bari не са достатъчни, за да се моделира финансовото им състояние върху цялата финансова система на страната, защото е непропорционално. 

„От другата страна, имате банка като нашата с над 1 трлн. евро активи под управление и повече от 400 млрд. евро отпуснати кредити, които са едни от най-добре обслужваните в Европа“, заяви Месина. „Във всяка държава има банки, които може да отчитат загуби. Това, което се говори сега за страната ни, мисля, че е твърде преувеличено, ако се направи оценка на състоянието на цялата италианска банкова система“, добавя той.

На въпроса за настоящата среда и поддържаните от ЕЦБ отрицателни лихвени проценти, Месина предположи, че паричната политика на централната банка е имала „положително въздействие“, но е дошъл моментът за „промяна”. Той акцент върху нуждата от насърчаване на правителствата да участват, насочвайки част от фискалните разходи за подпомагане на банковия сектор.

Коментари: 0