Fortune отново подреди най-уважаваните компании в бизнеса

Респондентите в проучването оценят компаниите по девет критерия

Fortune отново подреди най-уважаваните компании в бизнеса

Снимка: Unsplash

Системата за оценка на най-уважаваните компании на Fortune дава предимство на организациите, чиито конкуренти признават, че те правят много различни неща добре. Нито една не илюстрира това по-добре от Apple, която оглавява списъка, пише изданието.

Респондентите в проучването оценят компаниите по девет критерия. Тази година Apple отбелязва най-високи резултати по осем от тях и получава най-добри оценки от компаниите от всяка индустрия в категорията за привличане на таланти.

Walt Disney също проби Топ 10 в осем категории. Това звездно представяне й помогна да спечели №1 позиция в развлекателната индустрия за 17-та поредна година. „Disney“ има най-високия резултат във всички индустрии за „качество на продуктите и услугите“, като завърши точно пред Toyota (№ 1, индустрия на моторни превозни средства) и Apple (№ 1, компютри).

Друга компания, която заслужава уважение на множество фронтове: Microsoft (№ 1 в индустрията на компютърния софтуер). Тя печели най-високите резултати във всички отрасли по четири критерия, включително глобална бизнес ефективност и качество на управление. 

И изпълнителният директор Сатя Наделла е избран за пореден път от колегите си за най-недооценен изпълнителен директор в света.

Нови участници печелят No1 класиране тази година в няколко от 52-те индустриални групи, които проучването на най-харесваните компании проследява. Raytheon е на първо място в космическата и отбранителната дейност – резултат, който отразява както продължаващите неволи на Boeing (миналата година №1), така и очакваните ползи от сливането на Raytheon с United Technologies, което се би трябвало да приключи през първата половина на 2020 г. 

Южнокорейската Samsung Electronics, 15-а по големина компания в света по приходи, регистрира първото си участие на челното място в електронната индустрия.

През 2019 г. няколко търговци на едро демонстрират, че могат да вървят наравно с Amazon. Един от тях, империята за потребителска електроника Best Buy, заема №1 в индустрията на специализираните търговци на дребно за първи път. Това се случва в година, в която цената на акциите нараства с близо 70%, дори когато компанията предаде юздите на нов изпълнителен директор, Кори Бари. 

Производителят на инструменти Stanley Black & Decker  е най-високо ценената компания за първи път в индустрията за домашно оборудване и обзавеждане.

В допълнение към Apple и Disney, компаниите с трайни печеливши позиции включват Nestlé (15 поредни години под №1 в индустрията за потребителски хранителни продукти) и Berkshire Hathaway, известната холдингова компания на Уорън Бъфет (№ 1 в здравно- и животозастраховането в продължение на 22 години). 

Berkshire Hathaway също се присъединява към Microsoft, Johnson & Johnson, Coca-Cola и Toyota, като споделят забележително разграничение: Тези пет компании се появяват в Top 50 All-Stars списъка всяка година от 1998 г. насам.

Ето и Топ 10 на най-харесваните компании (Most Admired Companies):


Коментари: 0