Карлос Слим ще инвестира $5 млрд. в инфраструктурата на Мексико

Той ще влага в телекомуникации, енергия и недвижими имоти

Карлос Слим ще инвестира $5 млрд. в инфраструктурата на Мексико

Снимка: БТА

Милиардерът Карлос Слим заяви, че ще инвестира до 5 милиарда долара в инфраструктурата на Мексико по време на настоящата администрация, тъй като дава пълното си доверие на икономиката, въпреки някои притеснения на инвеститорите.

На пресконференция в Мексико Сити Слим заяви, че е „100% съгласен“ с целите на левия мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиито икономически политики притесниха рейтинговите агенции и инвеститорите за шестгодишния му мандат, получен през декември.

Слим и Лопес Обрадор, които си сътрудничат още от времето на политика като кмет на Мексико Сити в началото на века, изглежда влязоха в спор, след като Лопес Обрадор прекрати проекта за летище в размер на 13 милиарда долара, в който Слим участва активно.

Но в своябележка до служителите на компанията си Grupo Financiero Inbursa, не намеква за неприязън.

На фона на призивите на Лопес Обрадор за подобряване на свързаността в селските райони на Мексико, Слим каза, че неговите телекомуникационни компании вече са увеличили инвестициите. Инвестициите в телекомуникациите в страната ще възлизат на 40 милиарда песо (2,08 милиарда долара) годишно, каза Слим.

Телекомуникационният гигант на Слим America Movil също поддържа връзка с правителствата на Гватемала и Ел Салвадор за увеличаване на инвестициите там, заяви бизнесменът.

Слим също сподели за инвестициите в други части на бизнес портфолиото си, като заяви, че планира да харчи 20 милиарда песо годишно за енергия и 12 милиарда песо годишно за недвижими имоти. 
Инвестициите в инфраструктура ще възлизат на повече от 100 милиарда песо, ако на компанията бъдат възложени договори по основните проекти на администрацията, добави той.

Слим посочи като пример планирания влак на маите, който ще свързва туристическите горещи точки в югоизточно Мексико, като една атрактивна цел.

Въпреки че прогнозира, че мексиканската икономика няма да нарасне през тази година, Слим беше яростен по отношение на инвестиционния климат в родината си, прогнозирайки, че увеличаването на програмите за минимална работна заплата и социалните помощи ще увеличат потреблението.

"Няма забавяне, не само за нас, но и за пазара", каза той. „Има много проекти и много пари.“
Коментари: 0