Каролев: И в първия си мандат Борисов обещаваше решение на проблема с болничните

Икономистът предлага първият ден от болничният да не се плаща, а другите два да са на 100% платени

Каролев: И в първия си мандат Борисов обещаваше решение на проблема с болничните
През 2010 г., когато бе първият мандат ба Бойко Борисов като премиер, той каза, че ще реши проблема с болничните и ще затегне контрола. Както и тогава, и сега нищо няма да се случи. Така икономистът Владимир Каролев коментира пред Nova заявката на Борисов да реши този проблем в третия си мандат. Вчера стана ясно, че отпада идеята стойността на болничните за първите три дни да бъде намалена на 50%, но премиерът обеща да се намери решение.

Според Каролев Борисов е прав в едно – хората масово си взимат по 1-2 дни, основно в началото и края на седмицата, или около празниците, за да си удължават почивката. В тази връзка той предлага първият ден от болничния да не се плаща, а другите два дни, които също се поемат от работодателите, да се плащат на 100%.

„Казвам, че има статистическо значимо увеличение на болничните в понеделник и петък и около празниците. Защото хората искат да си правят дълги уикенди. Това е масова практика. Ако зависеше от мен, щях да предложа в първия ден нищо да не се плаща, а във втрия и третия ден да се плащат 100%. Това ще намали значимо желанието на хората да излизат в болнични“, смята икономистът.

Според общопрактикуващият лекар Гергана Николова обаче подобна мярка просто ще доведе до това, че никой няма да взима болничен само за един ден, а всички ще взимат за минимум три дни, за да си вземат в крайна сметка 70-те процента от заплатата.

Каролев обаче е категоричен, че проблемът трудно може да се реши с нормативни промени. „Аз като икономист знам, че хората реагират на стимули“, каза той.
Коментари: 0