Катайнен: ЕС може да възроди преговорите със САЩ по ТПТИ

Дискусиите могат да продължат и с администрацията на Тръмп

Катайнен: ЕС може да възроди преговорите със САЩ по ТПТИ
220 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз и Съединените щати могат да възродят преговорите по споразумението за свободна търговия при управлението на Доналд Тръмп и неговата администрация. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен по време на бизнес конференция в Берлин, цитиран от Reuters.

Двете страни не успяха да приключат преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) по време на управлението на бившия президент Барак Обама, чийто мандат приключи миналия месец.

„ТПТИ не беше споменато от новата американска администрация. Така че ние все още очакваме, че ще бъде възможно да подновим дискусиите и да се създаде устойчива бизнес среда“, обясни Катайнен.

Преговорите по търговското споразумение се водят от юли 2013 г., като преминаха през различни перипетии и графикът за приключването им на няколко пъти се отлага.

Уеднаквяването на стандартите между Европа и САЩ се оказа нелека задача, а страховете за умишлено занижаване на стандартите предизвикаха многохилядни протести в редица европейски държави.

След идването на новия президент Тръмп и позицията му за отмяна на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), както и на Транстихоокеанското партньорство, изглеждаше, че ТПТИ също няма да има бъдеще. Явно обаче ЕС има желание да го възроди.  

Подкрепи Economic.bg