Казахстан прекръсти столицата си на бившия президент

Астана вече ще се казва Нурсултан

Казахстан прекръсти столицата си на бившия президент

Назарбаев (вляво) и Токаев

Снимка: БТА

Двете камари на парламента на Казахстан приеха единодушно закон на съвместното заседание днес, с което столицата Астана ще се преименува на Нурсултан, в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, съобщи кореспондент на ТАСС.

"В съответствие с ал. 1 на чл. 91 от Конституцията е внесен законопроект за изменение на конституцията на Казахстан. Целта на този закон е да се промени името на столицата от Астана на Нурсултан. Конституционният съвет на страната представи становището си в съответствие с с член 91 от Конституцията. Въз основа на предложението ви моля да подкрепите предложените изменения ”, каза заместник-началникът на президентския кабинет Алия Акишева, представяйки законопроекта пред законодателите.

Членовете на долните и горните камари на казахстанския парламент единодушно гласуваха за предложените изменения, след като ги разгледаха на две четения. 

Така законът се счита за одобрен от парламента и ще бъде представен на президента за подписване.

В сряда на съвместното заседание на парламентарните камари, временният президент на Казахстан Касим-Джомарт Токаев предложи да се промени името на столицата на Нурсултан, в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, за да се увековечи името му.

Припомняме, че вчера Нурсултан Назарбаев, който е президент на страната пети мандат, веднага след обявяването на независимостта й от СССР, обяви, че се оттегля от поста.

Също така днес Токаев се закле като президент, а дъщерята на Назарбаев - Дарига назарбаева, която досега беше председател на комисията по външни отношения, отбрана и сигурност на Казахстанския сенат, бе избрана за председател на сената.

Според законите на страната президентът номинира един от членовете на сената за председател, който се избира от сенаторите чрез тайно гласуване. Всички 44-ма сенатори, присъстващи на заседанието, гласуваха в полза на Назарбаева.

Нурсултан Назарбаев заяви в обръщението си към народа на страната, че ще остане ръководител на Казахстанския съвет за сигурност и лидер на партията Нур Отан, както и член на Конституционния съвет.

Първата столица на Казахстан в годините, когато страната беше част от Съветския съюз, е Алмати. С идването на власт на Нурсултан Назарбаев тя беше преместена от Алмати в Астана. Новата столица беше превърната в един от най-модерните градове в Средна Азия с красива архитектура и небостъргачи – символ на просперитета на страната, чиято икономика се базира на износа на петрол и други природни ресурси.
Коментари: 0