КЕВР предлага от април парното да поевтинее с до 25%

Все още законът не е променен, за да може регулаторът да понижи цените със задна дата

КЕВР предлага от април парното да поевтинее с до 25%

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага от 1 април цените на парното и топлата вода да се понижат с между 8% и 25%.

Предложеното поевтиняване е продиктувано от поисканото намаление с 40.49% на цената на природния газ в България, която ще се понижи от 44.04 лв. на 26.21 лв. за мегаватчас. Понижението идва вследствие на измененията на условията на договора с руската компания „Газпром експорт“, която на 3 март тази година се съгласи да намали цената на синьото гориво за България с 40.3%. Промяната влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г.

Разчетите на КЕВР за предложените понижения в цените са предварителни и ще бъдат обсъдени на открито заседание на 26 март.

Предложението на КЕВР е цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25.14%. В Пловдив се предлага намаление на цената с 14.8%, в Бургас с 16.4%, във Варна със 7.8%, във Враца с 21.3%, във Велико Търново – с 16.6%, в Разград – с 16%.

Законът за енергетиката все още не е променен и това не позволява на КЕВР да определи цени със задна дата, уточняват от регулатора.

Коментари: 0