ICGB поиска 35-годишен лиценз за работа на интерконектора с Гърция

Междусистемната газова връзка обаче все още не е построена, а до крайния срок остават само два месеца и половина

ICGB поиска 35-годишен лиценз за работа на интерконектора с Гърция

Снимка: КЕВР

968 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Българо-гръцката компания „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да ѝ издаде 35-годишен лиценз за пренос на природен газ. Тя има нужда от разрешението, за да управлява междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB), която обаче все още не готова. Строежът на интерконектора се точи вече повече от десетилетие, а поредният краен срок за изграждането на тръбопровода е до края на тази година.

Операторът, който е съвместно инвестиционно дружество на Български енергиен холдинг (50%) и IGI Poseidon S.A. (50%), трябва да построи общо 182 км инфраструктура, от които 151 км на българска територия и 31 км на гръцка. Новият интерконектор ще свързва пряко националните газопреносни системи на двете държави, като предвиденият първоначален капацитет е 3 млрд. куб. м газ годишно, а максималният – до 5 млрд. куб. м.

Ако строежът бъде завършен в срок, операторът обещава той да заработи не по-късно от 1 юли 2022 г.

Общото финансиране от 248.9 млн. евро без ДДС на проекта е изцяло осигурено, като една част от него е от акционерите, а останалата – съфинансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по Европейската енергийна програма за възстановяване и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020.

Категоричното становище на регулатора е, че по никакъв начин не трябва да има промяна както в срока за изграждане на енергийния обект, така и в срока за пускането на газопровода IGB в търговска експлоатация. Интерконекторът трябва да започне реален пренос на договорените количества природен газ от Азербайджан не по-късно от 1 юли 2022 г.“, обясни председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

По думите му пускането в експлоатация на проекта ще доведе до значително намаление на цените за българския пазар, които в момента са зависими в голяма степен от високите котировки на европейските газови пазари. Иванов увери, че Комисията очаква от ICGB да депозира и заявление за сертифициране като оператор на газопреносна система, което е следващата необходима стъпка след получаването на лицензията.

Изпълнителният директор на „Ай Си Джи Би“ Теодора Георгиева отбеляза, че дружеството прави всичко необходимо за изпълнение на предварителните изисквания преди пускането на газопровода в експлоатация. Като следващи важни стъпки тя посочи внасянето на заявление за сертифициране на дружеството като оператор на газопреносна система, което следва да бъде одобрено от двата енергийни регулатора, както и от ЕК, приемането на промени в Устава и др.

Подкрепи Economic.bg