КФН пак си търси нова сграда

Предишното преместване се случи през 2014 г., което предизвика скандал вътре в самата Комисия

КФН пак си търси нова сграда
2288 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Три години и половина след нанасянето си в бизнес сградата на ул. "Будапеща" № 16, Комисията за финансов надзор (КФН) отново си търси нов дом. Това става ясно от обява, публикувана на сайта на регулатора, за набиране на оферти във връзка с евентуалното сключване на договор за наем на административна сграда.

КФН има няколко основни изисквания към новия си дом. Задължително трябва да се намира в централната градска част на София (в района на и в близост до Народно събрание, Министерски съвет, Българска народна банка, Президентство и други държавни учреждения) или на комуникативна транспортна локация. Регулаторът има нужда от поне 5000 кв. м. пространство, от които работната площ да не е по-малко от 3500 кв. м. (в работната площ не се включват WC и складови помещения, помещения за чистачки, паркинг, стълбища, коридори, тераси и други спомагателни помещения).

Срещу тези изисквания КФН е готова да плаща месечен наем в размер на 76 хил. лв. с ДДС, като ще сключи 5- или 10-годишен договор с наемодателя си.

Комисията се премести в сградата на ул. "Будапеща" № 16 в началото на февруари 2014 г. Това предизвика скандал и разделение в самата Комисия. Тогавашният председателя Стоян Мавродиев обяви, че решението да се преместят е било взето единодушно от членовете на надзора, след "финансов и функционален анализ на подадените общо 18 оферти в публичната обява". Освен това се твърдеше, че ръководството е одобрило избора, сключения договор за наем и е възложило на Мавродиев да подпише договора.

Веднага след това обаче някои членове на надзора излязоха с публични писма, в които отричаха това да е било единодушно решение. Тогавашните зам.-председатели по застраховането и инвестиционната дейност Борислав Богоев и Николай Попов, както и членът на комисията Антония Гинева, обявиха, че решението за преместването през 2014 г. не е било мотивирано по никакъв начин и не знаят каква ще е ползата от преместването. Те посочиха тогава, че нямат достатъчно информация, за да преценят дали новата сграда е подходяща, а предвидените за преместване разходи от 300 хил. лв. "значително надвишават пазарните и наистина необходимите".

В сегашните мотиви е записано само, че КФН има нужда от нова сграда, за да може да изпълнява функциите си, съгласно Закона за Комисията за финансов надзор.
Коментари: 0