Киберзаплахите вече са основен риск за бизнеса

Заедно с прекъсването на дейността на компаниите, сочи Alianz Risk Barometer 2019

Киберзаплахите вече са основен риск за бизнеса

Снимка: Pixabay

428 ~ 1 мин. четене
Киберзаплахите са основен риск за бизнеса вече години наред, а през тази се нареждат на второ място, непосредствено след прекъсването на дейността на компаниите, за която пък много често отново те са причина. Това сочат изводите в Alianz Risk Barometer 2019, който бе основна тема на форума Cyber Exposure. 

Киберзаплахите застрашават все повече индустрии в световен мащаб, като най-засегнати са производствения сектор (24%), финансовия (19%) и IT бранша (17%), както и секторът на услугите (8%).

Светът вече е стигнал до точката, в която киберпрострнаството става еднакво важно за компаниите, колкото и останалата част от позиционирането им. „С напредването на технологиите се разкриват и хиляди нови възможности, които крият своите заплахи. Добрата самооценка е в основата на киберсигурността“, коментира д-р Ралф Шнайдер, главен информационен директор на Alianz Group. 

„Но ако хакери решат да атакуват дадена компания, в някакъв момент те със сигурност ще намерят начин да го направят“, изтъква още той и добавя, че затова е важно да познаваме добре вътрешните си процеси и IT структури, както и да си осигурим надеждни партньори в борбата срещу кибератаките.

Киберпрестъпността сега струва около 600 млрд. долара годишно, в сравнение с 445 млрд. долара през 2014 г. За сравнение икономическите загуби от природни бедствия са между 200 и 300 млрд. долара. 
Коментари: 0