Китай е на път да преобърне световния петролен пазар

Азиатската страна създава първия азиатски бенчмарк за петрол на 26 март

Китай е на път да преобърне световния петролен пазар

Снимка: БТА

4355 ~ 2 мин. четене

Китай планира да стартира търговия с фючърси на суров петрол от 26 март 2018 г. Така чуждестранните инвеститори за първи път ще има достъп до стоковите пазари на страната чрез Shanghai International Energy Exchange (INE). Това съобщават два източника, запознати със ситуацията, пише Reuters. Пускането на новите финансови инструменти може да разтърси ценообразуването на най-големия световен пазар на суровини.

Стартът финализира дългогодишните опити на Китай да създаде първия азиатски бенчмарк при петрола. Той има за цел да даде на най-големия вносител на петрол в света по-голямо влияние в ценообразуването в Азия и да отразява по-добре пазарните условия в региона.

Повечето сделки с петрол се оценяват на базата на два нефтени деривата - американския West Texas Intermediate (WTI) и Brent в Лондон. Те се търгуват главно на Нюйоркската търговска борса (NYMEX), собственост на CME Group и Intercontinental Exchange.

Търговията с фючърси би попречила на контрола върху ценообразуването от основните международни показатели, които се основават на долара. Определянето на договори за добив на петрол в юан ще насърчи използването на валутата на Китай в световната търговия, една от ключовите дългосрочни цели на страната. А Китай ще има полза от това да има бенчмарк, който отразява класовете петрол, които се консумират предимно от местните рафинерии и се различават от онези, залегнали в западните договори.

Създаването на договор, който ще бъде открит за китайски и чуждестранни инвеститори, първоначално се очакваше преди около шест години, но се забави, тъй като сътресенията на китайските фондови пазари и други стокови фючърси породиха опасения относно способността му да се справя с финансовата турбуленция.

През 2017 г. Китай надмина САЩ и се превърна в най-големия вносител на петрол в света - обемът с покупките около 8.43 млн. барела.

Подкрепи Economic.bg