Китай и САЩ с нови търговски преговори през октомври

Те ще се проведат на високо равнище

Китай и САЩ с нови търговски преговори през октомври

Снимка: Pixabay

Китай и Съединените щати се договориха да проведат търговски преговори на високо ниво в началото на октомври във Вашингтон, съобщи китайското министерство на търговията в четвъртък на фона на опасенията, че ескалиращата търговска война може да предизвика глобална икономическа рецесия.

Съобщението идва след разговор по-рано между вицепремиера на Китай Лю Хе и търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър и министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, се казва в съобщение на Министерството на търговията. Управителят на централната банка на Китай И Ганг също еприсъствал на разговора, съобщава Ройтерс.

„И двете страни се съгласиха, че трябва да работят заедно и да предприемат практически действия, за да създадат добри условия за консултации“, казаха от министерството.

Търговските екипи от двете страни ще проведат разговори в средата на септември преди разговорите на високо ниво през следващия месец, съобщиха от министерството. И двете страни се съгласиха да предприемат действия за създаване на благоприятни условия, се казва в съобщението.

Говорител на кабинета на американския търговски представител потвърди, че Лайтайзър и Мнучин са разговаряли с Лю и казаха, че са се съгласили да проведат министерски търговски разговори във Вашингтон „в следващите седмици“.

Вашингтон наложи 15% мита за нови стоки китайски внос в неделя, докато Китай започна да въвежда нови мита върху суровия петрол от САЩ. Това подтикна Китай да подаде жалба срещу Съединените щати в Световната търговска организация.

Съединените щати планират да увеличат тарифната ставка до 30% от вече действащото 25% мито върху внос от Китай на стойност 250 милиарда долара от 1 октомври.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди във вторник, че ще бъде по-строг с Пекин през втория си мандат, ако търговските преговори продължат, засилвайки пазарните опасения, че продължаващите търговски спорове между САЩ и Китай могат да предизвикат рецесия в САЩ.
Коментари: 0