Китай изнесе впечатляващи икономически данни

Промишленото производство се е повишило с 35.1% през първите два месеца

Китай изнесе впечатляващи икономически данни

Снимка: БТА

1420 ~ 3 мин. четене

Активността на китайския фабричен и търговски сектор нарасна през първите два месеца на годината, надминавайки очакванията, пише Reuters. Впечатляващият набор от числа, публикуван в понеделник, беше силно изкривен от много ниската база от миналогодишния огромен спад, но все пак анализаторите смятат, че отскокът на Китай е значителен.

Промишленото производство се е повишило с 35.1% през първите два месеца в сравнение с година по-рано, показват данните на Националното статистическо бюро. Резултатът е по-добър от средната прогноза за 30%, направена в анкета на Reuters.

Продажбите на дребно са се увеличили с 33.8%, също по-бързо от прогнозния ръст от 32%.

„Имаме положителна перспектива за износ и производствени инвестиции тази година“, каза Луис Куис, ръководител на икономическия екип за Азия на Oxford Economics. „И очакваме потреблението на домакинствата да се превърне в ключов двигател на растежа от второто тримесечие нататък, тъй като доверието се подобрява и призивът на правителството за намаляване на пътуванията се смекчава.“

Способността на Китай да ограничи пандемията от коронавируса преди други големи икономики да успеят да го направят му позволи да се възстанови по-бързо. През 2020 г. това беше единствената голяма икономика, която отчете положителен годишен растеж - от 2.3%.

Възстановяването се дължи на силната търговия, забавеното търсене и правителствения стимул.

Ръстът на износа достигна рекорден темп през февруари, докато цените при фабричното производство отчетоха най-голямото си разрастване от ноември 2018 г.

Икономическата активност на Китай обикновено се изкривява през първите два месеца поради едноседмичния лунен новогодишен празник, който бе през февруари 2021 г.

Въпреки статистическия шум в последните данни, други данни показват широкообхватно възстановяване с ръст на промишленото производство с 16.9% и продажби на дребно с 6.4% в сравнение с първите два месеца на 2019 г.

Лиу Айхуа, говорител на NBS, обаче предупреди, че докато положителните фактори за китайската икономика се увеличават, основата за възстановяването все още не е стабилна. „COVID-19 все още се разпространява по света и глобалните икономически условия са сложни и тежки.“

Страната видя, че разпръснатите огнища на COVID-19 се появяват отново по-рано тази година, но ги постави под контрол до началото на февруари.

Изследваната градска безработица обърна тенденцията на постоянен спад и нарасна с 5.5% през февруари от 5.2% през декември, което показва нарастващ натиск върху пазара на труда в Китай.

Докато милиони работници обикновено пътуват до домовете си по време на лунната новогодишна ваканция, мнозина отказаха да се движат тази година заради страховете от COVID-19. Това поддържаше дейността на фабриките през периода, но също така имаше известно влияние върху потребителските разходи.

Сезонно коригираните месечни данни показват, че ръстът на продажбите на дребно действително е спаднал през януари-февруари, вероятно поради ограниченията за пътуване, но и повишената безработица, посочват анализаторите на Capital Economics.

Инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 35% през първите два месеца спрямо същия период на миналата година, по-бавно от прогнозния скок от 40%. За сравнение, растежът през 2020 г. е 2.9% и спад от 24.5% през януари-февруари миналата година.

Инвестициите са нараснали с 3.5% в сравнение с първите два месеца на 2019 г.

Инвестициите в дълготрайни активи от частния сектор, които представляват 60% от общата инвестиция, са нараснали с 36.4% през януари-февруари, спрямо 1% увеличение за цялата 2020 г.

Пекин този месец постави скромна годишна цел за икономически растеж - над 6%, но доста под консенсусната прогноза на анализаторите от над 8% тази година.

Китайският премиер Ли Къцян каза миналата седмица, че фокусът за растеж през тази година е върху консолидирането на икономическото възстановяване.

Коментари: 0