Китай изпрати предупреждение към западните компании

Пекин организира бойкот срещу H&M, Burberry, Nike и Adidas заради позицията им срещу производството на памук в Синдзян

Китай изпрати предупреждение към западните компании

Снимка: БТА

2873 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китайските власти заявиха в понеделник, че шведската H&M и други чуждестранни компании не трябва да предприемат необмислени ходове или да влизат в политиката. Предупреждението идва, след като компаниите изразиха опасения относно принудителния уйгурски труд в Синцзян, предизвиквайки яростни реакции в интернет и бойкоти. H&M, Burberry, Nike, Adidas и други западни марки бяха засегнати от бойкота на потребителите в Китай от миналата седмица заради коментари от страна на компаниите за доставките на памук от Синдзян.

Нарастващият разрив идва, тъй като САЩ и други западни правителства засилват натиска върху Пекин заради предполагаеми нарушения на човешките права в западния регион.

„Не мисля, че една компания трябва да политизира икономическото си поведение“, каза Сю Гуйсян, говорител на правителството на Синдзян на пресконференция в понеделник сутринта. „Може ли H&M да продължи да печели пари на китайския пазар? Вече не.“

„Да се ​​втурваш в това решение и да се включваш в санкциите не е разумно. Все едно да вдигнеш камък, за да го хвърлиш по собствените си крака“, каза той.

Потребителите на китайските социални медии миналата седмица започнаха да разпространяват изявление от 2020 г. на H&M, в което компанията съобщава, че повече няма да купува памук от Синдзян.

По това време търговецът заяви, че решението се дължи на трудности при провеждането на надеждна проверка в региона и след като медиите и групите за правата на човека съобщават за използването на принудителен труд в Синдзян - обвинение, което Пекин многократно отрича.

Елиджан Анаят, друг говорител на правителството на Синдзян, заяви по време на брифинга, че китайците не искат продуктите на компании като H&M и Nike, които бойкотират памука в Синдзян. Той каза, че приветства фирмите да отидат до памучните полета в региона, за да се убедят сами какво се случва там.

Западни санкции

В петък Вашингтон осъди кампанията в социалните медии в Китай, водена от държавата, срещу САЩ и други международни компании заради ангажимента да не използва памук от Синдзян.

Вълната от потребителски бойкот в Китай съвпадна с координиран набор от санкции, наложени от Великобритания, Канада, Европейския съюз и САЩ миналата седмица заради, според тях, нарушения на човешките права, които се извършват в Синдзян. Вашингтон публично обвини Пекин в геноцид срещу уйгурските етнически малцинства в региона.

Сю Гуйсян многократно отхвърля обвиненията в геноцид и нарушения на човешките права в региона и обвини западните сили в политическа манипулация, за да дестабилизират Китай със санкциите.

„Те са загубили ума и съвестта си, ентусиазирани са от политически манипулации и злоупотреба със санкции до ниво, което е истерично“, каза Сю.

„Истинската им цел чрез измисляне на въпроса за геноцида е да нарушат сигурността и стабилността в Китай“, каза Елиджан Анаят.

През януари САЩ обявиха забрана за внос на всички продукти от памук и домати от района поради твърдения за принудителен труд от задържани уйгурски мюсюлмани.

Преди това западните правителства и групи за защита на правата на човека обвиниха властите в далечния запад в задържане и изтезание на уйгури в лагери, където някои бивши затворници заявиха, че са били обект на идеологическа индоктринация.

Китай многократно отрича всички подобни обвинения и казва, че лагерите са за професионално обучение и борба с религиозния екстремизъм.

Коментари: 0