Китай може по-рано да детронира САЩ като най-голямата икономика

Заради превъзходството на страната по време на пандемията от COVID-19

Китай може по-рано да детронира САЩ като най-голямата икономика

Снимка: БТА

6270 ~ 2 мин. четене

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света по-рано от очакваното и причината е в превъзходството на азиатската страна по време на глобалната пандемия от COVID-19. Това сочи доклад на Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

Очакванията са, че китайската икономика, измервана в долари, ще надвиши американската още преди края на десетилетието – до 2028 г. Това е с пет години по-рано спрямо предишната прогноза.

От центъра изтъкват, че Китай се е съвзел бързо от удара на COVID-19 и още през 2020 г. се очаква икономиката му да отбележи 2% ръст. За САЩ обаче прогнозата е за 5% свиване. Тези изменения ще намалят разликата между двете страни.

Като цяло се очаква световният брутен вътрешен продукт да се понижи с 4.4% тази година. Това ще е най-големият едногодишен спад след Втората световна война.

Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Очакваме тя да се превърне в икономика с по-висок приход през текущия петгодишен план (2020-25). Прогнозата ни е, че ще изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година“, коментира зам.-председателят на CEBR Дъглас Макуилямс, цитиран от Guardian.

Подем ще се наблюдава и сред други азиатски икономики, сочи анализът. Според Макуилямс всичко това трябва да послужи като урок на западните политици, които се представят по-зле по време на пандемията.

„Трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг.“

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3.6% през 2000 г. на 17.8% през 2019 г. и ще продължи да расте, според анализите на CEBR. Все пак стандартът на живот в азиатската страна ще остане по-нисък от този в САЩ и много западни държави.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години. През кризисната 2020 г. британската икономика вероятно ще бъде петата по големина в света. През 2024 г. обаче може да бъде изпреварена от Индия.

Подкрепи Economic.bg