Създателят на първата COVID ваксина прогнозира кога ще овладеем пандемията

Имаме минимум още 5 тежки месеца пред нас, смята проф. Угур Шахин

Създателят на първата COVID ваксина прогнозира кога ще овладеем пандемията

Снимка: bTV/screenshot

7290 ~ 1 мин. четене

Пандемията от коронавирус ще бъде овладяна, когато 60% от населението по света бъде имунизирано. Това каза професор Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания BioNTech, пред bTV.

Ваксини срещу коронавирус

Управляваната от него компания и фармацевтичният гигант Pfizer са сред водещите разработчици на ваксина срещу COVID-19. Техният продукт бе първият, получил официално одобрение от здравните власти по света и вече се прилага на места като Великобритания.

Първите дози от препарата пристигнаха днес и в България. Ваксинацията у нас започва утре.

Междувременно на пазара вече има и други одобрени ваксини, като тази на Moderna например. Очакванията на Шахин са, че заедно с продуктите на останалите компании ще може да се осигури спокойна поетапна ваксинация на населението от минимум 60%, в идеалния случай 70 или 80%.

Надеждата му е:

следващата зима да бъде нормална или почти нормална.“

Сега задачата, казва проф. Шахин, е през идните месеци да направим всичко възможно да преминем през зимата благополучно. Според него „имаме минимум още 5 тежки месеца пред нас“, включително заради останалите вирусни инфекции, които върлуват в този период на годината.

Досега са имунизирани около 1 млн. души извън клиничните изследвания. Ваксината на Pfizer/BioNTech е изследвана върху 43 хиляди доброволци.

По думите на Шахин страничните ефекти са такива, каквито „по принцип се наблюдават при ваксините“ – болки на мястото на инжектиране, температура, умора, главоболие. Симптомите се наблюдават около 2-3 дни. Малка част от доброволците развиват алергични реакции.

Подкрепи Economic.bg