Китай още обмисля как да отвърне на новите американски мита

Азиатската страна обръща поглед към американските компании на територията ѝ

Китай още обмисля как да отвърне на новите американски мита

Китайският президент Си Дзинпин (отляво) с американския си колега Доналд Тръмп

Снимка: БТА

1164 ~ 2 мин. четене

Миналия петък американския президент Доналд Тръмп от петък да повиши с 15% митата върху вносни китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Пекин все още обмисля как да отвърне на този удар, а международните компании се подготвят за сътресенията. Цялата тази ескалация на търговската война обаче заплашва да спъне икономическото възстановяване на Китай, пише CBS.

Китай предупреди, че ще предприеме „необходимите контрамерки“ спрямо повишените мита, но вече три дни по-късно Пекин все още предстои да обяви какво възнамерява да направи. Това е своеобразно нарушение на досегашната традиция двете най-големи световни икономики да си налагат взаимно мита почти веднага.

Говорител на китайското външно министерство днес коментира, че засега няма подробности какви са китайските планове. Представителят е казал още, че след преговорите в петък, завършили с неуспех, повече контакти на високо равнище между Вашингтон и Пекин не е имало.

„Ние сме решени да защитим нашите основателни права и интереси и сме способни да го направим. Надяваме, че САЩ ще успеят да намерят пресечни точки с Китай, за да потушим нашите основателни опасения“, каза Генг Шуан на пресконференция от днес.

Възможностите за Китай кои вносни американски стоки още може да обмити обаче се изчерпват поради неравномерни търговски баланс между Вашингтон и Пекин. Китайските регулатори се насочиха към американските компании в страната, забавяйки оформянето на митническите документи за пратките, както и обработката на бизнес лицензите.

Същевременно главният икономически съветник на Тръмп Лари Кудлоу опроверга американския президент, че търговската война с Китай няма да засегне американските граждани. Думите на съветника са в пряко противоречие на изказване на Тръмп, че единствено Пекин ще плати цената за повишаването на митата.

Коментари: 0