Китай планира да плаща на семействата за второ дете

Държавата рязко променя политиката за ограничаване на раждаемостта

Китай планира да плаща на семействата за второ дете
952 ~ 2 мин. четене

Китайските власти обмислят финансови мерки за подкрепа на семействата при раждане на второ дете. Повод за такава безпрецедентна стъпка е нежеланието на двойките да планират второ дете поради материални трудности, съобщи на сайта си органът на управляващата Китайска комунистическа партия "Женмин жибао", цитиран от ТАСС.

През 2015 г. близо 60 на сто от анкетираните семейства са заявили, че по икономически причини не се канят да имат второ дете. Според висш служител от ресорната държавна агенция правителството обмисля да се справи с проблема чрез въвеждане на насърчителни мерки, включващи парични помощи при второ раждане и субсидии.

През 2016 г. след като Пекин отмени политиката „едно семейство – едно дете“, в Китай се родиха 17.8 млн. деца, с 1.3 млн. повече, отколкото през 2015 г. 

По думите на Ван Пъян, зам.-ръководител на Държавния комитет по здравеопазването и ограничаването на раждаемостта, този показател отговаря изцяло на очакванията на властите, но правителството трябва още да работи по въпроса. „Право на второ дете има всяко семейство в Китай, но възможността да си го позволи стана важен фактор, който подкопава това решение“, заяви той.

В средата на 70-те години на XX век Китай пое твърда линия за ограничаване на раждаемостта и с малки изключения семействата имаха право само на по едно дете, а за нарушения се налагаха жестоки глоби. Родителите бяха наказвани и по друг начин, дори с уволнения от държавни учреждения и предприятия и с изключване от редиците на компартията.

Преди няколко години властите постепенно започнаха да смекчават този режим и разрешиха да имат по 2 деца в семейство на някои категории граждани, а на 1 януари м. г. влезе в сила закон, според който всички китайски семейства вече могат да имат по 2 деца.

Според демографските прогнози новото законодателство ще позволи до 2050 г. броят на трудоспособните хора в Китай да нарасне с 30 млн. души. А населението на страната – в момента към 1.38 млрд. души, постепенно ще нараства до 2030 г., когато ще стигне връхна точка – 1.45 млрд. жители.

Подкрепи Economic.bg