Китай поиска от България визови и митнически облекчения за туристите си

Двете страни ще развиват бизнес отношенията си

Китай поиска от България визови и митнически облекчения за туристите си

Китай поиска визови и митнически облекчения за туристите си. Това стана ясно по време на Инициативата "16+1" от думите на Цао Дзиенмин, заместник-председател на Китайското народно. По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др.

По време на срещата министъра на икономиката Емил Караниколов се срещна с Вицегубернатора на провинция Хънан г-н Хъ Дзипин. Двамата подписаха Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и Департамента по търговия на Хънан, който цели да положи основите на още по-активно сътрудничество с китайската провинция. Хънан е една от е най-големите китайски провинции,  както и един от най-силните икономически центрове с население над 100 млн. жители. Меморандумът е рамков и предвижда съдействие и подкрепа за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и провинция Хънан, насърчаване на сътрудничеството между малките и средните предприятия от България и Хънан, стимулиране на предприятията от  двете страни да участват в панаири, изложения, форуми и симпозиуми, които се провеждат на територията на България и китайската провинция .

За първото полугодие на 2018г. търговията с Китай се увеличава с 22%, спрямо същия период на 2017 г. и надхвърля 1.135 млрд. долара, добави Караниколов . Форумът бе открит от премиера Бойко Борисов, а на него присъстваха представители на местните власти и над 300 представители на бизнеса от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа. Срещата се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС и Областния управител на Област София.

Министър Караниколов посочи, че за последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно,  а през първите шест месеца на тази година нараства с още 10% спрямо 2017г. и възлиза на 366.7 млн. щ.д.

„Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той.


Коментари: 0