Китай ще инжектира $150 млрд. в икономиката

Пазарното рали обаче може да е краткотрайно, предвид опасенията за забавящия се икономически растеж

Китай ще инжектира $150 млрд. в икономиката

Снимка: Pixabay

868 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ходът на Китай за намаляване на размера на средствата, които банките трябва да държат като резерви, може да засили настроенията на пазара, а това може да е добра новина за акциите в определени сектори, според инвестиционната банка UBS.

Китайската народна банка заяви, че ще намали съотношението на задължителните резерви (RRR) с 50 базисни пункта за всички финансови институции, в сила от 15 юли. Очаква се ходът да освободи дългосрочно около 1 трлн. юана (154 млрд. долара) под формата на ликвидност в икономиката.

Изискването за резерв представлява сумата на парите, която банките трябва да държат като процент от общите им депозити. Намаляването на този дял ще увеличи средствата, които банките могат да отпускат на предприятия и граждани.

Смятаме, че това широкообхватно намаление на RRR може да засили настроенията на пазара в краткосрочен план и да подобри ликвидността на фондовите пазари“, заявиха анализаторите на UBS Лей Менг и Ерик Лин, цитирани от CNBC.

Победители и губещи

В краткосрочен план този ход би могъл да стимулира чувствителни към ликвидност сектори, като космонавтиката и отбраната, електрониката, IT и медиите, според UBS.

Компаниите със силни очаквания за печалба също биха могли да спечелят, казва UBS, позовавайки се на сектори като електрически превозни средства и батерии и новия енергиен сектор.

Пазарното рали обаче може да е краткотрайно, предвид опасенията за забавящия се икономически растеж на Китай, посочи банката.

Намаляването на RRR до известна степен добави към опасенията на акционерите, че икономическото възстановяване през второто и третото тримесечие на тази година може да не е толкова добро, колкото се очаква от пазара“, пишат анализаторите на UBS.

„Според нас, при липсата на насочена промяна към разхлабване на паричната политика, допълнителната ликвидност няма да доведе до устойчиво рали на пазара“.

Анализаторите на UBS посочиха още, че инвеститорите са притеснени от отслабващите темпове на икономическо възстановяване на Китай през второто и третото тримесечие и това може да тежи върху банковия, застрахователния и потребителския сектор. 

Силен попътен вятър

Ходът на китайската централна банка сигнализира, че страната признава рисковете за растежа на Китай, твърдят анализатори.

„Това е сигнал, това е по-високопоставено съобщение, мисля, че властите обръщат внимание и предупреждават за възможността за намаляване на рисковете“, заяви Андрю Тилтън, главен икономист от Азиатско-Тихоокеанския регион в Goldman Sachs.

Отделно анализаторите на Eurasia Group заявиха, че „ходът, който се очаква да инжектира 1 трлн. юана в икономиката, е признание за силно противопоставяне на корпоративната рентабилност, финансова стабилност и растежа“.

Този ход „не намалява предпазливата парична позиция на Китайската народна банка, която е направена с подчертано облекчаване“, казва Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank.

Варатан поясни, че крайъгълният камък на политическото изчисление на Пекин все още е да смекчи натрупването на рискове за финансова стабилност.

Подкрепи Economic.bg