Китай строи космическа слънчева централа

Съоръжението би могло да генерира енергия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

Китай строи космическа слънчева централа

Снимка: Pixabay

Китайски учени разкриха свой план за изграждане и изстрелване в орбита на космическа слънчева централа, която може да улавя слънчевите лъчи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Изграждането на експериментална станция вече е започнало в китайския град Чунцин, съобщава The Sydney Morning Herald, цитирайки китайски научен всекидневник.

Космическата слънчева станция, която ще обикаля Земята със скорост от 36 000 км/ч, може да осигури „неизчерпаем източник на чиста енергия за хората“, според Панг Джихао, изследовател в Китайската академия за космически технологии.

Такава слънчева енергийна технология може да осигури надежден и устойчив източник на енергия и да има шест пъти по-голяма интензивност от соларните паркове, които работят на земята, пише oilprice.com.

Китай ще започне с изстрелването на малки слънчеви станции между 2021 и 2025 г., а следваща стъпка ще бъде постояването на голяма станция през 2030 г.

Енергията от космическата централа ще бъде преобразувана в микровълни или лазерен лъч, който ще се изпраща на Земята.

Проектът обаче се сблъсква с два основни проблема, които трябва да бъдат решени, за да се превърне в практическо решение. Единият е теглото на подобна космическа слънчева станция, която със сегашните технологии ще бъде над два пъти по-тежка от Международната космическа станция. Другият е въздействието на лазера или микровълновите лъчи, изпратени на Земята.

Китай не е единствената страна, която изучава потенциала за използване на силата на Слънцето в космоса.

Калифорнийският технологичен институт (Caltech ) например има свой проект за използван на слънчева енергия, който проучва използването на свръхлеки, сгъваеми 2D интегрирани елементи. Caltech е разработил прототип, който събира слънчева светлина, преобразува я в радиочестотна енергия, а след това безжично предава тази мощност чрез управляем лъч.
Коментари: 0