Китай с готовност да свали допълнително лихвите

Властите на КНР и Централната банка се притесняват растежът за 2014 г. да не се срине под 7%

Спешни мерки

Китай с готовност да свали допълнително лихвите
196 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Китайското ръководство и Централната банка на КНР са готови да свалят лихвените проценти отново и да разхлабят ограниченията за кредитиране, загрижени, че падащите цени ще предизвикат вълна от непокрити задължения, фалити и загуба на работни места. За това информират източници на британската агенция Reuters, които участват в изготвянето на съответните политики.

Изненадващото орязване на лихвените проценти, първо от две години насам
, отразява промяна в курса от Пекин и банковия регулатор. ЦБ на КНР е поддържала скромни мерки за стимулиране, преди окончателно да се реши на смела стъпка, при която активната парична политика е необходима, за да се стабилизира икономическият растеж.

Както е известно, темпото на растеж се е забавило в Поднебесната империя до до 7,3% през
III тримесечие на 2014 г. Пекин се опасява, че е на ръба да се срине под 7% - със скорост, която не е бил отчитана от пиковите години на световната финансова криза.

Производствените цените наблюдават спад в продължение на почти 3 години, създавайки натиск върху китайските производители и потребители. "Лидерите на страната са си променили вижданията", казва старшият икономист в правителствен мозъчен тръст, който участва във вътрешните политически дискусии.

Икономистът, който отказа да се представи, казва, че ЦБ на КНР е изместила фокуса си към по-широко стимулиране. Вече са по-отворени за съкращенията на лихвите, както и намаляване на съотношението на банковия сектор към задължителните резерви (RRR), което на практика ограничава капитала, който е на разположение за финансиране на заеми.

Ходът от петък, който намали с една година лихвите по кредитите с 40 базисни пункта до 5.6% е поради опасения, че местните власти се опитват да поемат контрола върху високата задлъжнялост, поясняват още неназованите източници.

Редица китайски икономисти призовават за по-смели политически решения, като последните данни показват загуби за икономиката през IV тримесечие. Целогодишният растеж е на път да достигне предвидените от правителството 7,5% и да отбележи един от най-слабите резултати от 24 години насам.

"Растежът на БВП близо 7% вече е едно опасно ниво, което също не е даденост и все още може да се срине под този показател поради структурните реформи", казва главният икономист в Haitong Securities Лий Шунлай.

"Заетостта все още държи на удара, но определено ще бъде засегната, ако растежът се забави допълнително", казва Йън Жонгли, старши икономист в Китайската академия за социални науки и един от членовете на правителствения мозъчен тръст.

Подкрепи Economic.bg