Китай внезапно е отхвърлила всички искания на САЩ

Ходът на Пекин вероятно ще провали сключването на търговско споразумение с Вашингтон

Китай внезапно е отхвърлила всички искания на САЩ

Снимка: БТА

5162 ~ 1 мин. четене

В петък вечерта от Пекин във Вашингтон е пристигнала дипломатическо писмо с реакции на почти дебелия почти 150 страници проект на търговско споразумение между САЩ и Китай. Въпросното писмо, за което става ясно днес, вероятно ще провали продължилите с месеци преговори между двете най-големи световни икономики, пише Reuters, като се позовава на трима източници от американското правителство и на трима източници от частния сектор, запознати с хода на преговорите.

С документа, изпратен от Пекин във Вашингтон, Китай се обявява против по почти всички основния искания на САЩ. Във всяка една от седемте глави на проектодокумента китайската страна е изтрила своите ангажименти за законови промени с цел удовлетворяване на основните оплаквания, накарали САЩ да започнат търговската война – кражбата на американска интелектуална собственост и търговски тайни; принудителният технологичен трансфер; политиката в сферата на сигурността; достъпът до финансовите услуги; и валутните манипулации.

Именно въпросното писмо е накарало американския президент Доналд Тръмп в неделя да публикува в Twitter заплаха този петък да повиши от 10% на 25% митата върху вносни китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Повишаването на митата би се случило в средата на посещението на китайския вицепремиер Лу Хи във Вашингтон за продължаването на търговските преговори.

Отпадането от проекта на споразумението на правно обвързващите ангажименти на Китай осуетява най-първостепенния приоритет на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър. Според него промените в китайското законодателство са от ключово значение, след като години наред американските представители напразно призоваха за реформи.

Подкрепи Economic.bg