Китайската икономика губи сили и причината не е САЩ

Азиатската страна всъщност е изправена пред големи вътрешни проблеми

Китайската икономика губи сили и причината не е САЩ

Снимка: PxHere

Икономиката на Китай се забавя, но доколко това е проблем за страната? Тази слабост идва на фона на търговската война, която Пекин води със САЩ. Двете най-големи световни икономики досега си наложиха високи мита върху вносни стоки на обща стойност 50 млрд. долара. Освен това заплашват взаимно да си обмитяват стоки на още по-голяма стойност. Главният икономически съветник на американския президент Доналд Тръмп Лари Кудуол този месец коментира,  че китайската икономика „изглежда ужасно”, докато американската я „смазва”.

Макар реалността да е по-нюансирана, то това, което се случва с икономиката на Китай, засяга компании по целия свят. Големите индустрии на азиатската страна купуват части и материали от държави от цял свят, превръщайки ги в стоки за износ или за продажба в Китай.

Забавяне на растежа

Китай е една от най-бързо растящите големи икономики – ръстът през миналата година е бил 6.9%, според данни от правителството в Пекин. Тази година обаче темпото започна да се забавя, а освен това се множат знаците, че предстои още отслабване.

Забавяне има в инвестициите, производството и продажбите на дребно, показват данните за юи. Търговската война със САЩ също е грижа за китайските управляващи, но не е най-голямата.

„Търговският конфликт между САЩ и Китай ще забави икономическата дейност, макар и вероятно с малко. Вместо това ние очакваме икономиката да отслабне основно заради вътрешни затруднения, причинени от по-бавния ръст на кредитирането”, коментира Чанг Лиу, икономист в компанията Capital Economics.

Други експерти обаче смятат, че тези страхове за забавяне са преувеличени. Дъглас Мъртън, който оглавява азиатския отдел на брокерската компания Northern Trust Capital Market, посочва, че някои фактори като търсенето на петрол и представянето на имотния пазар, все още са силни. „Заглавия за опасения за ръста може да се окаже, че са малко пресилени”, смята той.

Потъване на пазара

Китайският фондов пазар и валутата на страната бяха помрачени от инвеститорите, загрижени за здравето на китайската икономика и за влиянието на търговската война. Основният индекс Shanghai Composite се потопи в мечия пазар преди два месеца, а сега е с около 23% по-ниско спрямо последния си връх през януари.

Китайският юан от месец април насам се срина с около 9% спрямо американския долар. Спадът отчасти се дължи на факта, че американският Федерален резерв повишава лихвените проценти, което прави по-привлекателно за инвеститорите да си пазят активите в долари и да продават тези, които са в други валути.

Въпреки че по-слабият юан прави китайския износ по-евтин, помагайки да се компенсира влиянието на американските мита, анализаторите смятат, че Пекин е по-заинтересован да задържи равнището на валутата си, за да избегне един рязък срив, който би изплашил инвеститорите.

„Ако не друго, властите се опитаха поне да забавят темпа на спад”, коментира Айдан Яо, старши икономист за развиващите се пазари в AXA Investment Managers.

Дългово бреме

Забавянето на Китай идва, докато Пекин се опитва да се справи с тежкото дългово бреме на страната – наследство от нейната програма за големи стимули след световната финансова криза. Най-големите притеснения са около обезпокоително високите нива на фирмена задлъжнялост, особено сред раздутите китайски държавни компании.

Президентът Си Дзинпин и други високопоставени представители призоваха финансовата система на Китай да намали рисковото кредитиране – кампания, често наричана „заличаване на средства”.

Властите се опитаха да се справят с огромния китайски банков сектор в сянка, в който сиви форми на кредитиране се пазят извън официалните баланси на банките. Анализаторите обаче се опасяват, че забавяне на кредитирането ще натежи на икономиката.

Икономически стимули

Китай търси начини да напомпа икономиката, докато растежът се забавя. Пекин обяви редица мерки, включително понижаване на данъците, разходи за инфраструктура и нови заеми за компаниите. Правителството обясни, че тези ходове целят да помогнат на Китай да се справи с „несигурната външна обстановка”.

Китайската народна банка вля големи суми във финансовата система, осигурявайки нови заеми и понижавайки равнището на депозитите, които банките трябва да притежават.

„Дори и икономическият растеж да се забави, Пекин все още има много политически лостове, за да смекчи пропадането”, смята Кам Хъи, стратег в компанията Pennock Idea Hub.

Правителството в Пекин обаче настоява, че няма планове да прави преразход по начина, както направи след финансовата криза. „Не говорим за масови стимули, нито искаме да поемаме финансови рискове, да не говорим пък правителството да се погрижи за всичко”, заяви финансовият министър Лиу Кън вчера в интервю.

Коментари: 0