Китайски хакери атакуват американската изборна инфраструктура

Пекин предпочита Доналд Тръмп да не бъде преизбран за втори мандат

Китайски хакери атакуват американската изборна инфраструктура
156 ~ 2 мин. четене

Китайските хакери, свързани с правителството, са се насочили към предизборната инфраструктура на САЩ преди президентските избори през 2020 г. Това заяви в неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън, което показва по-активно ниво на предполагаема китайска намеса, пише Reuters.

Коментарите на О’Брайън изглежда отиват отвъд изявлението, публикувано в петък от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), че Китай „разширява усилията си за влияние“ и че Русия вече се опитва да дискредитира кандидата на демократите Джо Байдън. Той обаче не обвини конкретно Пекин в хакерски опити срещу американските системи, свързани с изборите.

„Те биха искали да видят президента (Тръмп) да губи“, каза О'Брайън пред CBS. „Китай, подобно на Русия и Иран, се занимават с кибератаки и фишинг и такива неща по отношение на нашата предизборна инфраструктура, по отношение на уебсайтове и подобни неща.“

Китай последователно отрича твърденията на американското правителство, че хаква американски компании, политици или правителствени агенции. „Президентските избори в САЩ са вътрешна работа, нямаме интерес да се намесваме в нея“, заяви говорителят на китайското външно министерство Ген Шуанг през април.

О'Брайън заяви, че Съединените щати са засекли хакери, които се опитват да проникнат в уебсайтове, принадлежащи към офисите на държавния секретар в цялата страна, които отговарят за администрирането на изборите на местно ниво и събирането на данни за американците.

„Това е истинско притеснение и това не е само Русия“, каза той. „Ще има тежки последици за всяка страна, която се опита да се намеси в нашите свободни и честни избори.“

Съветът за национална сигурност не отговори веднага на искане за коментар. ODNI отказа да коментира или изяснява дали коментарите на О'Брайън противоречат на техните собствени.

Преди това ODNI заяви, че „противници“ се стремят да компрометират частната комуникация на американските политически кандидати и да проникнат преди изборите през ноември, и че Китай би предпочел президентът Доналд Тръмп да не бъде преизбран.

Множество прегледи на американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Русия е действала за засилване на кампанията на Тръмп през 2016 г. и е подбила шансовете на Хилари Клинтън за изборите тогава.

Подкрепи Economic.bg