Петролът поскъпва с надежда за засилено търсене в Азия

Допълнителен стимул на цената даде заявката на Ирак, че ще намали добива на нефт с още 400 000 барела на ден през август и септември

Петролът поскъпва с надежда за засилено търсене в Азия

Снимка: БТА

240 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола се повишават, подкрепени от саудитския оптимизъм по отношение на търсенето в Азия и обещанието на Ирак да задълбочи съкращаването на доставките, въпреки че несигурността по отношение на сделка за увеличаване на икономическото възстановяване на САЩ ограничи печалбите.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха с 1.2% до 41.72 долара за барел, докато фючърсите на сорт Брент поскъпнаха с0.9% до 44.80 долара за барел.

И двата референтни договора паднаха в петък, засегнати от опасенията от търсенето, но Брент все пак приключи седмицата с 2.5%, докато WTI се повиши с 2.4%.

„Коментарите от уикенда на Saudi Aramco са двигателят на цената в момента“, казва Майкъл Маккарти, пазарен стратег в CMC Markets and Stockbroking.

Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насер заяви в неделя, че вижда възстановяване на търсенето на петрол в Азия, тъй като икономиките постепенно се отварят след облекчаването на блокировките.

„Той нарисува розова картина относно перспективите за търсене в азиатския регион“, каза Макарти.

От страна на доставките, Ирак заяви в петък, че ще намали добива на нефт с още 400 000 барела на ден през август и септември, за да компенсира свръхпроизводството си през последните три месеца. Този ход би му помогнал да се справи с дела си на съкращения в рамките на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, заедно наречени ОПЕК+.

По-рязкото намаляване ще доведе до общо намаление на Ирак до 1.25 млн. барела този месец и следващия.

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Ирак заявиха в съвместно изявление, че усилията на ОПЕК + ще подобрят стабилността на глобалните петролни пазари, ще ускорят балансирането им и ще изпратят положителни сигнали до пазарите.

Подкрепи Economic.bg