Китайците за трети път потвърдиха интерес към АЕЦ „Белене”

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че за проекта ще се търси финансиране без държавни гаранции

Китайците за трети път потвърдиха интерес към АЕЦ „Белене”
1220 ~ 2 мин. четене

За трети път в рамките на година и половина Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потвърждава инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ „Белене”. Днес представители на компанията отново се срещнаха с енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев.

Представителите на CNNC потвърдиха намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта „Белене“, става ясно от съобщението на ресорното министерство.

От българска страна беше подчертано, че евентуалната реализация на проекта, ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор.

Дончев потвърди, че за проекта ще се търси финансиране без държавни гаранции. „Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия“, каза той.

Петкова заяви пред китайското дружество, че вече доставеното оборудване за АЕЦ „Белене” от руската „Атомстройекспорт”,  се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители.

Окончателно решение дали да се строи атомната централа или не все още няма. През март депутатите дадоха до четири месеца срок на правителството да реши какво ще прави с АЕЦ „Белене”. Работна група в енергийното министерство вече разглежда възможните варианти за използване на наличното за проекта „Белене“ оборудване по най-добрия начин, обясни министър Петкова.

Финансирането на новата ядрена централа е най-сериозната задача, която стои пред правителството. Неколкократно е заявявано, че АЕЦ „Белене” ще се изгради, ако има стратегически инвеститор. Такъв държавата почти намери от страна на Китайската национална ядрена корпорация. Срещите с представителите ѝ започнаха още в края на 2016 г. Тогава освен CNNC най-голямата банка в света по активи – Industrial and Commercial Bank of China, също прояви интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. 

Още тогава премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че българското правителство би подкрепило изграждането на ядрената централа само на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия, а инвеститорите се съгласиха с условието.

След повече от година затишие от страна на евентуалните инвеститори, през март 2018 г. Китайската национална ядрена корпорация депозира писмо в НЕК, с което заяви, че проявява интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. Тогава интерес се появи и от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) като вицепрезидентът Вазил Худак каза, че банката би обмислила финансиране, ако получи запитване от българската страна. За такова все още не е излязла официална информация, но по всичко личи, че държавата върви в посока изграждане на проекта.

Коментари: 0