Китайците са отглеждали чай преди 6000 г.

Първоначално напитката се е използвала за лекарство

Китайците са отглеждали чай преди 6000 г.

Китайците са отглеждали чай преди 6000 години, много преди да бъдат построени пирамидите в Египет, пише в. Daily mail, цитиран от БТА.

Откритието са направили археолози, изследващи планината Тянло. След 10-годишен анализ те установили, че корен на възраст 6000 г. е от чаено дърво. 

Първоначално екипът открил през 2004 г., че в земята около корените на дървото имало направени улеи. Те намерили и счупена керамика. След това и в Китайския институт по чая, и в японския Североизточен университет потвърдили, че корените съдържат теанин характерна за чая аминокиселина. Корените се оказали от дървото Камелия синенсис.

Смята се, че първоначално в Китай са правели чай за лекарство. Хората обаче бързо осъзнали, че напитката освежава и ободрява. Чаят станал популярен сред всички социални класи чак по времето на династията Тан, която идва на власт през 608 г.

Според преданията чаят е открит от император Шънон напълно случайно. Той решил да си свари вода за пиене, почивайки си под дърво. Във водата паднали листенца и така той сварил първия чай.

На планината Тянло са намерени останки от неолитната култура Хемуду, съществувала от 7000 г. пр. н. е. до 6000 г. пр. н. е.

Коментари: 0