Гърците гласуват на референдум

Гласува се за одобряването или отхвърлянето на условията, предложени от международните кредитори

Гърците гласуват на референдум

Снимка: БГНЕС

Гърците ще гласуват днес на референдум, на който трябва да одобрят или отхвърлят условията, при които международните кредитори са съгласни да отпуснат нови средства за Гърция.

Избирателите в страната трябва да отговорят съответно с "да" или "не" на въпроса:

Трябва ли да бъде приет проектът за споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представен на Еврогрупата на 25 юни и състоящ се от две части, представляващи тяхното цялостно предложение?

Преговорите с правителството на Алексис Ципрас завършиха без успех и крайният срок, в който Атина трябваше да плати близо милиард и 600 милиона евро на МВФ, изтече. В момента, на практика страната е във фалит. По-рано еврогрупата отхвърли искането на гръцкия кабинет да получи удължаване на програмата.

Според последното проучване на общественото мнение за референдума 44,1% от гърците са готови да кажат „да" на предложението на кредиторите, а с „не" вероятно ще гласуват 43,9% от избирателите. Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на сумите за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения.

От друга страна, финансовите анализатори се съмняват, че референдумът в Гърция ще промени по някакъв начин обстановката в страната. Много от тях очакват преговорите да бъдат подновени независимо от резултата, въпреки че отрицателният вот може да тласне страната към бързо излизане от еврозоната.

Коментари: 0