Кмет става зам.-министър, ще отговаря за общинските проекти

Оптималният сценарий е да загубим 90 млн. евро по програмата за селски райони, обяви министър Танева

Кмет става зам.-министър, ще отговаря за общинските проекти

Снимка: Стоян Йотов

188 ~ 2 мин. четене

Кметът на Мездра Иван Аспарухов става един от зам.-министрите в министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той ще отговаря за общините и проектите във ведомството.

И през новият програмен период 2014 - 2020 г. ще продължим да работим по ОП "Региони в растеж" и втората приоритетна ос е насочена към бедните селища в България. Това каза министър Лиляна Павлова на конференцията „Преспективи за растеж на българските общини”, организирана от Kmeta.bg.

Според нея е нуждо да се работи в посока изравняване на социалните различия в по-бедните региони на страната, като тези в северозападна България. По тази ос бюджетът на програмата е 400 млн. лв.

"Най-голямото предизвикателство за новия програмен период е да се преодолеят санкциите, които са наложени, така че да не отразят на бюджета", смята регионалният министър. Павлова засегна една от най-болните теми за общините и това са финансовите корекции по проекти от изминалия програмен период.

Общините не трябва да бъдат единствените санкционираните страни. Тази отговорност трябва да се сподели с държавните институции, смята Лиляна Павлова. Министърът призова през новия програмен период проектите да се изпълняват качествено. 

Стана ясно още, че друг заместник на министър Павлова ще бъде Деница Николова, която ще отговаря за европейски фондове, Програма за регионално развитие, Програма за трансгранично сътрудничество и Дунавската стратегия. Във ведомството ще има и трети заместник, но засега не е определен.

Средствата за земеделие по новия програмен период 2014-2020 г. са 15 млрд. лева, като сред тях са директни плащания и пари по Програмата за развитие на селските райони, обяви на конференцията земеделският министър Десислава Танева. България е една от последните държави, която е изпратила тази програма за одобрение в Брюксел и тя е била върната с 456 бележки от Европейската комисия. Половината от тях вече са отразени, увери министър Танева.

231 общини ще могат да разчитат на финансиране по новата мярка 7 на програмата за периода 2014-2020 г. Средства са предвидени за инфраструктурни проекти и за социални дейности, като МЗ ще работи за намаляване на бюрократичната тежест върху общините при изготвяне на проектите, обеща министър Танева.

Тя допълни още, че по Програмата за селските райони за 2007-2013 г. са договорени над 2 млрд. лева, като 1,2 млрд. лева от тях вече са разплатени. Има голяма вероятност обаче да загубим част от средствата по тази програма, като оптималният сценарий е за загуба на 90 млн. евро до края на годината, допълни министърът.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата" 

Подкрепи Economic.bg