Кога Бил Гейтс става милиардер

Това не се случва с излизането на Microsoft на борсата

Кога Бил Гейтс става милиардер

Бил Гейтс със съпругата си Мелинда

Снимка: Twitter профил Бил Гейтс

5860 ~ 2 мин. четене
За много дълго време Бил Гейтс беше най-богатият човек на света. Всъщност, той е в списъка на най-богатите хора на планетата от 1987 г., когато за пръв път става милиардер. През всичките 22 години - от 1995 до 2017 г., той е на върха на класацията, с изключение на 4 години.

Гейтс за пръв път става милиардер през 1987 г. Той е на 31 години и е най-младият селф-мейд милиардер по онова време - и за дълго време след това. Едва след като Google става публична компания през 2004 г. 30-годишният Лари Пейдж става милиардер и Бил губи тази титла. 

Разбира се, в днешни дни най-младите селф-мейд милиардери са все по-млади с втората т.нар. вълна на дотком бума. Сега Марк Зукърбърг е най-младият милиардер. Той бе на 23 години, когато прави първия си милиард - през 2008 г..

Гейтс не става милиардер през 1986 г., в деня, когато Microsoft става публична компания. Началната цена на акциите тогава е 21 долара. След първия ден на търговията акциите затварят на 27.75 долара, а 45-процентния дял на Гейтс е оценен на 350 млн. долара. 

Той не става милиардер до 1987 г., когато стойността на акциите му в Microsoft се увеличава.

Гейтс и неговият приятел Пол Алън създават софтуера BASIC за персонален компютър Altair през 1975 г. През следващото десетилетие дуото бързо превръща Microsoft в една от водещите технологични компании в света. В началото на 80-те години Гейтс разработва операционната система MS-DOS и я продава на IBM с неексклузивен договор, който им позволява да продават операционната система на други компании. В средата на 80-те години първата операционна система на Windows е разгърната. Когато Microsoft става публична през 1986 г., те имат не само първата Windows система, но и ранните версии на Microsoft Word и Excel.

През годините Microsoft стана неразделна част от ежедневието на повечето хора, увеличавайки стойността на акциите си и нетното богатство на Бил Гейтс. През 1999 г. акциите на компанията са на своя връх - на стойност 100 милиарда долара. Не след дълго Гейтс се оттегля от поста главен изпълнителен директор и започна да дарява акциите си. През 2010 г. заедно с Уорън Бъфет основа инициативата Giving Pledge (Ангажимент за дарение) и обеща да раздаде голяма част от богатството си за благотворителни и социални каузи.

Досега Бил Гейтс е продал около 40 млрд. долара в акции на Microsoft и е събрал над 12 млрд. долара дивидент от 1986 г. насам. Той използва тези пари, за да създаде холдинговото дружество Cascade Investment, което продължава да расте и включва инвестиции в различни компании.

Гейтс е значим филантроп и е дарил 3.3 млрд. долара, които е получил през 2004 г. на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Той все още има 1.3% дял в Microsoft.

Днес Бил Гейтс е вторият най-богат човек в света с нетно състояние от 100 млрд. долара. Той изостава от Джеф Безос само с 14 млрд. долара.
Коментари: 0