Кои държави обмислят ваксинационните паспорти за свободен достъп 

Навсякъде са въведени строги ограничения за чуждестранни посетители, но ваксините може да променят това

Кои държави обмислят ваксинационните паспорти за свободен достъп 

Снимка: Pixabay

5178 ~ 1 мин. четене

Пандемията наруши глобалните пътувания през 2020 г. И страните затвориха границите в безпрецедентен мащаб в опит да намалят по някакъв начин риска от разпространение на COVID-19.

Навсякъде са въведени строги задължителни карантинни ограничения за чуждестранни посетители.

Стандартната карантина по света трае от 10 до 14 дни. Много пътници обаче естествено се плашат от самата перспектива да бъдат под „домашен арест“ за две седмици. И изглежда, че никой в ​​Европа не бърза да купува турове, да резервира хотели, да планира ваканция.

Но с разпространението на ваксините в развитите страни властите започнаха да променят строгите правила, за да гарантират безопасността.

Последните новини за свободен достъп в държавите с т.нар. „ваксинационен паспорт“ са от Исландия, Румъния, Полша и Кипър.

В Румъния се очаква окончателно решение на правителството, но промяната беше препоръчана от местния щаб. Още през декември Кипър стана първата европейска държава, която обяви, че ще премахне правилата за карантина за пътуващите, ако бъдат ваксинирани. Този план може да стартира от 1 март, според Cyprus Mail, като част от общия план за рестартиране на въздушните пътувания и туризма.

Independent пише, че пътуващите от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които могат да докажат, че са били ваксинирани, вече са освободени от изискванията за карантина. Такива пътници трябва да покажат одобрен дигитален или хартиен сертификат за ваксинация на исландски, датски, норвежки, шведски или английски език. Понастоящем се приемат само ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (EMA) - т.е. ваксините Pfizer-BioNTech, Moderna, а отскоро и AstraZeneca - и трите изискват две дози.

Полша също е сред страните, които обмислят отказ от карантинни изисквания за напълно ваксинирани пътници.

Подкрепи Economic.bg